Chcesz w zimie zachować piękny brąz na skórze? Bez solarium i kosmetyków ze sklepu można się obejść. Jak zrobić naturalny balsam brązujący domowym sposobem radzi Ewa z Zielonego Zagonka.

W naszym ciele może znajdować się i na pewno znajduje się dziesiątki, a nawet setki substancji, których tam być nie powinno. Myślisz, że skoro na etykiecie twojego kremu nie ma ołowiu lub parabenów, to one tam się nie znajdują? NIC BARDZIEJ MYLNEGO! Zacznijmy unikać tej chemii od dziś, przepisem na naturalny bronzer, który przyda się zimą.

 

Składniki:
1/2 szklanki masła kakaowego 1/3 szklanki masła shea (jeśli nie posiadasz dostępu do maseł, z łatwością możesz je zastąpić np. masłem lub lanoliną (ta druga opcja jest bardziej optymalna, chociaż i pierwsza nie jest zła; konsystencja będzie inna i trzeba trzymać bronzer w lodówce, jednak to w niczym nie przeszkadza)
1 szklanka oleju słonecznikowego
2 łyżeczki witaminy E (opcjonalnie)
10 kropli olejku miętowego lub cytrynowego
2 łyżki naturalnego kakao (jeśli nie chcesz osiągnąć delikatnego efektu brązującego użyj mąki ziemniaczanej)

KURSY ONLINE:
proste-zycieProste Życie
Porządek w głowie, życiu i domu
Sprawdź!

Wykonanie:
1. Do garnka nalej wody, a na dnie umieść szmatkę, na której postawisz miskę z masłem kakaowym i shea. Zacznij ogrzewać, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia maseł i ściągnij z palnika.
2. W międzyczasie w szklance/misce wymieszaj 2 łyżki kakao wraz z olejem słonecznikowym – następnie dodaj miksturę do roztopionych maseł.
3. Dodaj witaminę E i olejek eteryczny. Teraz weź mikser i wszystko dobrze wymieszaj.
4. Pozostaw do ochłodzenia w lodówce aż zobaczysz, że masa całkowicie zastygła, następnie zacznij ubijać mikserem na średnich obrotach.
 
Przechowywanie:
Przechowuj w szczelnym, nieprzeźroczystym słoiku poza lodówką do 6 miesięcy. Jeśli jednak użyto do produkcji balsamu olei i maseł naturalnych tłoczonych wyłącznie na zimno, żywotność balsamu przedłuża się nawet do roku. Pamiętaj jednak, aby każdorazowo mieć czyste ręce, kiedy wyciągasz balsam do użycia. Jeśli masło się stopi, a może się tak stać w wysokiej temperaturze, włóż je z powrotem do lodówki, poczekaj jak stwardnieje i ubij jeszcze raz mikserem.