Figa od wieków jest symbolem płodności i młodości, dlatego warto korzystać z mądrości naszych przodków i zjadać kilaka fig dziennie.
Figa jest słodkim owocem drzewa figowego, ma charakterystyczny, miodowy posmak. Figi pochodzą ze wschodu, choć dziś uprawiane są także we Francji, Hiszpanii, Portugalii i Włoszech. 100 gramów suszonych fig to 270 kalorii!! Słodki smak zawdzięczają dużej zawartości cukrów prostych – glukozy i fruktozy.
Potocznie nazwanie fig owocami nie jest poprawne. Tak naprawdę są to owocostany rzekome. Mimo słodkiego smaku, figi są owocami, które ułatwią odchudzanie, gdyż zawierają duże ilości błonnika.
Lecznicze właściwości fig:
- Bakteriobójcze
- Uspakajające
- Poprawiają nastrój
- Korzystnie wpływają na gospodarkę hormonalną
- Poprawiają trawienie i działają jak łagodny środek przeczyszczający
- Poprawiają zdolność koncentracji
- Przeciwbólowe
- Są zasadotwórcze
- Oczyszczają organizm
- Obniżają poziom cholesterolu
- Zapobiegają nowotworom
- Wzmacniają serce i naczynia krwionośne
- Wspomagają układ odpornościowy
- Gotowana w mleku pomaga zwalczać kaszel
Dla kogo figa?
Figi poleca się :
- Dzieciom
- Kobietą będącym w okresie menopauzy
- Osobom starszym
- Rekonwalescentom
- Osobom chorym na osteoporozę
- Osobom cierpiącym na zaparcia
Medycyna naturalna poleca zewnętrzne stosowanie fig w przypadku:
- Odmrożeń
- Hemoroidów
- Ran
Figi często pokryte są białym nalotem, nie ma on jednak nic wspólnego z ich zepsuciem, gdyż nie jest pleśń! To cukier, który wytrąca się z fig i świadczy jedynie o tym, że dane owoce są produktem wysokiej jakości.
Smacznego 🙂