tabbouleh

Macie ochotę na szybkie danie? Wykorzystajcie dobrze nam już znany kuskus lub kaszę bulgur/burgul (kasza pszenna, której nie trzeba gotować). Wystarczy zalać wrzątkiem lub dowolnym bulionem/wywarem warzywnym, odczekać chwilkę, aż napęcznieje i główny składnik potrawy gotowy.

Bulgur wywodzi się z kuchni bliskowschodniej i powszechnie używa się go w krajach arabskich do przygotowywania tabbouleh, czyli sałatki warzywnej.

 

SKŁADNIKI

  • 200 g kaszy bulgur lub kuskus
  • 2 okazałe pomidory
  • 1 ogórek
  • 1 duża cebula
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 pęczek koperku
  • 1 cytryna
  • 50 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

Kaszę/kuskus zalać wrzącą wodą i odstawić na 10 minut. Wody musi być tyle, aby przykryła kaszę/kuskus i sięgnęła 2 cm ponad jej poziom. Ogórki obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Pomidory kroimy w kostkę. Cebule drobno szatkujemy, tak samo jak pietruszkę i koperek. Pomieszać w misce wszystko razem. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą.