Falafel to zdrowy przysmak pochodzący z krajów arabskich. Przygotowywany jest z ziaren cieciorki.

Roślina ta jest doskonałym źródłem białka, witamin z grupy B, wapnia i żelaza oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.

 

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki suchej cieciorki
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki kurkumy lub curry
  • szczypta pieprzu kajeńskiego lub chilli
  • 2 pęczki siekanej zielonej pietruszki
  • sól

WYKONANIE
Namoczoną przez noc cieciorkę płuczemy, a następnie odsączamy i mielimy na drobno. Mieszamy z pozostałymi składnikami. Z tak powstałej masy formujemy kulki i smażymy w głębokim tłuszczu, najlepiej na maśle ghee. Podajemy z chlebkiem pita i warzywami oraz z jakimś dobrym sosem.