Choć kolendrę stosuje się głównie jako przyprawą kuchenną (stanowi m.in. ważny składnik wielu mieszanek przyprawowych np. curry), od wielu lat ceniona jest także za swoje właściwości lecznicze. Jakie?

Pochodząca z rejonów Morza Śródziemnego – kolendra – jest przyprawą stosowaną na całym świecie. Wszystkie części tej rośliny są jadalne, jednak najczęściej używane w kuchni są jej przypominające natkę pietruszki – liście oraz nasiona, nadające potrawom korzenno-ostry smak.

Ziele kolendry jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Jest bogate w antyoksydanty, minerały (takie jak wapń, sód, potas) oraz witaminy – C, B1, B2 i PP. 

Kolendra – właściwości zdrowotne

Liście kolendry mają właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne. Pobudzają apetyt – stymulują wydzielanie soków żołądkowych i enzymów, a także działają tonizująco na żołądek. Z tych też powodów liście kolendry są często stosowane w diecie osób chorych na anoreksję. Są również zbawienne dla wątroby, a także wspomagają leczenie biegunki poprzez wywieranie korzystnego działania na jelita.

Kolendra zwiększa wydzielanie moczu oraz pomaga redukować gorączkę, jest także pomocna w leczeniu duru brzusznego. Olejki zawarte w kolendrze nadają jej właściwości antyseptyczne i przeciwbakteryjne, które pomagają leczyć pleśniawki w jamie ustnej i odświeżać oddech, a także są korzystne w leczeniu egzemy, grzybic skóry i jej suchości. Witamina C, naturalne antyhistaminy i bioflawonoidy pomagają leczyć alergię.

Sok z liści kolendry zawiera żelazo oraz witaminy A, B1, B2 oraz C i jest uznawany za wspaniały dla skóry.

Kolendra jest znana z właściwości przeciwreumatycznych i przeciwartretycznych, dzięki którym pomaga redukować opuchliznę.
Będąc bogatą w żelazo, kolendra pomaga leczyć anemię. W czasach starożytnych, kolendry używano w leczeniu bezsenności. Ponadto pomaga ona zredukować poziom depozytów cholesterolu w żyłach i ścianach tętnic, co czyni ją niezbędnym pokarmem dla utrzymania serca w dobrej kondycji..

Pomaga zapobiegać starzeniu się organizmu oraz nowotworom, ze względu na bogactwo antyoksydantów, witaminy A, C oraz minerałów, takich jak fosfor. Roślina ta wzmacnia również nasz system immunologiczny i pomaga zapobiegać chorobom infekcyjnym, takim jak na przykład zapalenie spojówek. Stymuluje gruczoły wydzielania wewnętrznego, przez co pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu trzustki. Olej pochodzący z suszonych owoców kolendry pomaga walczyć ze zmęczeniem i sennością.

Uwaga! Świeże liście kolendry zawsze należy dodawać pod koniec gotowania, ponieważ długie narażenie na wysoką temperaturę obniża ich walory smakowe.