Miód akacjowy

Wiele jest rodzajów miodu, a każy z nich posiada jakieś wyjątkowe dla siebie właściwości lecznicze i odżywcze. Tym razem obiektem naszego zainteresowania będzie miód akacjowy oraz to, jaki wpływ ma on na nasze zdrowie.

Miód akacjowy jako jeden z nielicznych gatunków miodu posiada bardzo jasną barwę. Kolor ten bardzo często określany jest jako jasno słomkowy, czy też żółto słomkowy. W postaci płynnej, tak zwanej patoki, jest tak bardzo jasny, że wydaje się być nawet bezbarwny. Niemniej jego krystalizacja przebiega bardzo powoli i miód nawet przechowywany przez kilka miesięcy może mieć postać płynną. Jest to miód, który na pewno przypadnie do gustu osobom lubiącym słodycze, gdyż posiada on bardzo słodki smak. Dzięki temu nie będziemy mieli na pewno problemu z przekonaniem do niego małych dzieci.

Ponad to charakteryzuje się bardzo intensywnym zapachem, który na pewno działa zachęcająco. Aromat ten to zapach kwiatów robinii akacjowej, drzewa, z którego nektaru pszczoły produkują ten właśnie miód.

Właściwości lecznicze

Tak jak każdy z gatunków miodu, pszczeli miód akacjowy poza walorami smakowymi posiada również właściwości lecznicze. Polecany jest on na pewno na wszelkiego rodzaju zaburzenia przewodu pokarmowego. Pomoże nam on więc jeśli mamy problemy z trawieniem, czy żołądkiem. Bardzo często jest on stosowany w leczeniu wrzodów żołądka, czy dwunastnicy. Jego składniki działają osłonowo na żołądek i chronią przed nadmierną ilością kwasów trawiennych.

Działa on również zapobiegawczo przeciw powstawaniu kamieni w naszym organizmie. Posiada właściwości moczopędne. Osoby, które narażone są na nadmierny wysiłek psychiczny, czy fizyczny również powinny zaopatrzyć się w taki miód. 

W porównaniu z miodem lipowym, miód akacjowy odznacza się niską aktywnością antybiotyczną, ale dzięki dużej zawartości łatwo przyswajalnych cukrów prostych ma wspaniałe właściwości odżywcze.

Należy wpomnieć również, że  ten rodzaj miodu jest cenną odżywką w stanach zmęczenia umysłowego i fizycznego.