Kardamon

Jest jedną z najdroższych przypraw świata po szafranie i wanilii. Ma słodkawy, piekący smak i bardzo charakterystyczny korzenny zapach. Kardamon, bo o nim mowa zyskał miano królowej przypraw (królem natomiast  jest pieprz).

Powszechnie można spotkać dwa rodzaje kardamonu: zielony (pochodzący z Indii i ze Sri Lanki) i czarny (Himalaje). Dobrze jest kupować go w całości, rozłupywać łupinki i miażdżyć ziarenka w moździerzu, gdyż trzymany w formie sypkiej szybko traci swój aromat. Ze względu na intensywny smak, lepiej używać go w małych ilościach. 

Kuchenne lekarstwo – kardamon 

Najbardziej znany jest w krajach arabskich, do których trafia ponad połowa jego produkcji. Tam stosuje się go głównie jako dodatek do kawy.

Można go dodawać zarówno do mięsa, ryb, gulaszów czy pasztetów jak i do dań na słodko. Stosuje się go także do wyrobu nalewek, wódek i likierów. Jest jednym ze składników curry. 

Kardamon prócz szerokiego zastosowania w kuchni, ma właściwości lecznicze znane od czasów starożytnych. W indyjskiej ajurwedzie stosuje się go jako środek na problemy trawienne, brak apetytu czy w przypadku takich chorób jak astma i zapalenie oskrzeli. Chińczycy natomiast stosują go jako środek wzmacniający organizm, a nawet jako antidotum przy jadowitych ukąszeniach i użądleniach.  Ma również właściwości antyseptyczne (bakteriobójcze) i odświeża oddech (wystarczy porzuć jego ziarenka). Ułatwia trawienie białek, dlatego warto dodawać go do potraw mięsnych. Pomaga w oczyszczeniu organizmu z toksyn, usuwa nagromadzony wapń i mocznik w nerkach. Jest źródłem potasu, wapnia i magnezu, a także manganu i żelaza. Może zawierać nawet 8% olejku eterycznego. Jest również skuteczny w zmniejszaniu objawów spowodowanych alergiami wziewnymi.  

Co ciekawe może być dodawany do perfum (zwłaszcza męskich) jako afrodyzjak

Z badań wynika…

Badania nad właściwościami kardamonu prowadzone są od niedawna. W wielu z nich okazało się, że w przypadku rozwoju raka jelita grubego zmniejsza on pięciokrotnie namnażanie komórek rakowych i zwiększa czterokrotnie apoptozę (proces obumierania komórek rakowych). 

Kardamon na zdrowie

Kardamonowa herbata na trawienie:
Jedną łyżeczkę rozgniecionego kardamonu wsypać do kubka, zalać wrzątkiem i parzyć 10-15 minut.   

Napar kardamonowy na grypę i przeziębienie: 
Mleko gotować 3 minuty z ¼ łyżeczki kardamonu, można dosłodzić miodem. Do tego naparu można również dodać trochę kurkumy (1/4 łyżeczki), cynamonu (1/4 łyżeczki) czy imbiru (1/4 łyżeczki). To dobra mieszanka na chłodne dni.