Lato i jesień to moment zbioru plonów z ogrodu oraz sadu. To też czas, kiedy warto zachować drogocenne właściwości tych produktów na dłużej. Metod jest kilka, jednak uwagę zwraca znane od wieków suszenie. Sposób ten pozwala cieszyć się smakiem owoców przez długi czas, ale i doskonale przedłuża trwałość wielu plonów. Warto także zauważyć, że suszenie niejednokrotnie poprawia walory smakowe. Przekonaj się, o jakie produkty możesz uzupełnić swoją spiżarnię!
- Bogactwo smaków skryte w suszonych owocach
- Zastosowanie suszonych owoców
- Moc witamin, którą uzyskasz dzięki suszeniu!
Bogactwo smaków skryte w suszonych owocach
Suszone owoce w Spiżarnia Schronisko Smaków powstają z wielu plonów, wśród których należy wymienić między innymi: żurawinę, śliwki, jabłka, morele, figi, gruszki, daktyle, żurawinę i wiele innych. Zaletą suszenia jest niewątpliwie przedłużenie przydatności owoców do spożycia, co zapobiega także psuciu. Niezaprzeczalnym atutem tej metody jest również zachowanie niepowtarzalnego i pełnego smaku plonów, który bardzo często jest znacznie intensywniejszy po tej obróbce. Kolejną zaletą suszenia jest zachowanie słodkiego smaku, a także bogactwa minerałów oraz witamin skrytych w owocach.
KURSY ONLINE:
Pokochaj Swoje Ciało
Nieważne, jaki nosisz rozmiar, i tak możesz poczuć się dobrze w swoim ciele. Niech piękno i moc będą z Tobą!
Zastosowanie suszonych owoców
Myśląc o suszonych owocach wielu z nas myśli od razu o wigilijnym kompocie, powstającym z bogatej mieszanki suszu. Warto jednak pamiętać, że suszone owoce to doskonały dodatek do herbaty. Wybór odpowiednich składników sprawia, że napar ten zyska niepowtarzalny aromat i smak. Parząc herbatę warto z pewnością sięgnąć po kandyzowany imbir, suszony cynamon, suszone jabłka czy gruszki, a także inne aromatyczne dodatki. Kolejnym zastosowaniem suszonych owoców jest ich wykorzystanie w piekarnictwie i cukiernictwie, gdzie zastosowań jest ich ogromna ilość. W trakcie wypieku ciast drożdżowych warto sięgnąć po suszone morele, śliwki czy żurawinę, które wspaniale podkreślą smak pieczonego deseru. Suszone owoce doskonale sprawdzą się również w czasie wypieku ciast ucieranych oraz wyrobów piekarniczych, jak chleb czy bułki.
Wielu z nas bardzo chętnie sięga po suszone owoce podczas śniadania. To niewątpliwie sprawdzony dodatek owsianki, której doskonałym uzupełnieniem są suszone orzechy. Dzięki temu posiłek jest nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy. Suszona śliwka, czy morela to równie często dodatek do mięsa. Schab pieczony, kaczka pieczona i wiele innych jesiennych potraw warto z pewnością uzupełnić o suszone owoce. Te kompozycje smakowe są sprawdzone i bardzo smaczne. Suszone owoce to także doskonała przekąska czy dodatek do drugiego śniadania, po którą warto sięgnąć w ciągu dnia. Dla poprawy walorów smakowych oraz uzupełniając wartości odżywcze, warto uzupełnić je o garść orzechów czy suszony słonecznik.
Moc witamin, którą uzyskasz dzięki suszeniu!
Poza wspominanymi walorami smakowymi oraz przedłużeniem trwałości owoców, suszenie pozwala także na zachowanie cennych składników, jak witaminy i mikroelementy. Wiele owoców poddanych tej metodzie zawiera w swoim składzie witaminy, takie jak: A, E, C oraz z grupy B. Wpływają one na zdrową i piękną skórę, a także odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Jednocześnie pozytywnie wpływają na samopoczucie oraz sprawność intelektualną. Wybrane owoce, jak morele czy gruszki to doskonałe źródło miedzi, potasu, manganu czy żelaza. To równie cenne składniki, które wpływają na ludzki organizm. To również bogactwo, jeśli chodzi o błonnik pokarmowy regulujący pracę układu pokarmowego. Poznaj właściwości wybranych produktów już dziś!