Trudno znaleźć warzywo, które by nam dostarczyło więcej witaminy A niż dynia. Co ciekawe, im bardziej pomarańczowy jest miąższ dyni, tym więcej zawiera ona karotenu (inna nazwa witaminy A).
W dyni znajdziemy także dużo witaminy C, E i witaminy z rodziny B – B2 (najwięcej), B1, B3, B6, B9. Także mikroelementy – potas, miedź i żelazo, mangan i jeszcze cynk, magnez, fosfor i wapń.
Dynia jest lekkostrawna, nie powoduje alergii, dodatkowo działa odkwaszająco na organizm. Cudowne, słodkie, pomarańczowe jesienne dynie, aż proszą, aby je grillować!
Jak zrobić makaron z dynią?
SKŁADNIKI
- 1/2 małej dyni
- sól
- pieprz
- 2 łyżki miodu
- makaron
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1/3 pęczka zielonej pietruszki
- 1/2 szklanki tartego parmezanu
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
WYKONANIE
Zagrzej piekarnik do 200 stopni C. Obierz dynię i pokrój ją w kawałki 3/3 cm. Pokrop oliwą i miodem, posyp solą. Połóż na blasze i piecz w piekarniku do miękkości – około 45 min. (Inna opcja to nie obierać i nie kroić dyni przed włożeniem do piekarnika – jak wiadomo dynia jest strasznie twarda i ja na przykład nie lubię się tak z nią męczyć przed upieczeniem. Po upieczeniu miąższ sam odchodzi od skórki).
W międzyczasie ugotuj makaron. Odlewając go zachowaj szklankę wody w której był gotowany.
Na patelni zagrzej olej (lub lepiej – masło ghee), wrzuć czosnek i podsmaż. Dodaj pokrojoną dynię i orzechy.
Ugotowany makaron włóż do miski, polej 1/2 szklanki wody z gotowania, posyp posiekaną pietruszką i startym parmezanem, dodaj dynię z orzechami. Delikatnie wymieszaj i podawaj od razu.