Małe, włochate, kwaskowate, zielone lub fioletowe kulki. Agrest. Bogactwo przeciwutleniających polifenoli, witamin i minerałów chroni organizm przed infekcjami, spowalnia procesy starzenia, wzmacnia mięśnie serca, ma działanie odkwaszające i mnóstwo innych właściwości zdrowotnych. W 100 g (około 2 garści) owoców są tylko 44 kilokalorie! Warto więc włączyć agrest do codziennej diety.
Dlaczego agrest jest zdrowy?
Agrest jest bogaty w witaminy
Agrest zawiera ogromną dawkę witaminy C – prawie 20 razy więcej niż w pomarańczy. Co ważne – nie dochodzi do utraty witaminy C w procesie gotowania. 100 g świeżych jagód dostarcza 46% dziennej zalecanej dawki witaminy C. Badania wykazały, że jedzenie owoców bogatych w witaminę C wspomaga odporność na czynniki zakaźne i pomaga pozbyć się z organizmu wolnych rodników. Oprócz witaminy C, agrest zawiera również witaminę A (retinol – dla zdrowych oczu), kwas pantotenowy (witamina B5), pirydoksynę (witamina B6) i tiaminę (witamina B1).
Agrest zawiera dużą ilość minerałów
Dodatkowo agrest zawiera szeroką gamę innych minerałów, jak proteiny, kwasy tłuszczowe omega-3, a także wapń (zapobiega osteoporozie), magnez, potas (wyrównuje ciśnienie krwi), miedź, fosfor i mangan. Zawartość żelaza wspomaga prawidłowe funkcjonowanie krwiobiegu i regenerację krwinek czerwonych. Agrest stymuluje również produkcję insuliny zapobiegając cukrzycy. Zawarte w agreście flawony, antocyjany i polifenole – naturalne przeciwutleniacze mają bardzo korzystne działanie antynowotworowe, opóźniające proces starzenia się skóry i zapobiegające chorobom neurologicznym.
Jak można wykorzystać agrest?
Warto wypróbować agrest w działaniu zewnętrznym – można wykorzystać sok lub zrobić domową maseczkę z agrestu – takie zabiegi poprawiają koloryt skóry, zapobiegają wypadaniu włosów, odmładzają cerę i przywracają dobre samopoczucie.
Owoc agrestu jest bardzo popularny w przetworach, np. dżemy i musy, można z niego zrobić pyszny orzeźwiający kompot, jest także doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju sosów, no i wspaniałym składnikiem ciast i babeczek.