Ostatnio wiele się mówi o zdrowym odżywianiu, produktach dostarczających organizmowi dużej ilości wartości odżywczych wspomagających walkę z wieloma chorobami. Czy jednak wiesz, że istnieją produkty, który dzięki swojej ujemnej kaloryczności z powodzeniem walczą z nadwagą i nie dopuszczają do przyrostu masy ciała?
Negatywne kalorie – co to jest?
To, że produkt zawiera negatywne kalorie nie oznacza, że nie posiada on kalorii, ale to, że podczas trawienia danego produktu organizm spala więcej kalorii niż przyswaja. Produkty o ujemnej kaloryczności są całkowitym przeciwieństwem tych zawierających puste kalorie, jak słodycze czy fast food, których spożycie dostarcza nam jedynie kalorii bez żadnych wartości odżywczych. Negatywne kalorie pochodzą z produktów, które z reguły są pożywne i wartościowe.
Spożywanie produktów, które powodują efekt ujemnej kalorii poprawia metabolizm i pomaga skutecznie zmniejszyć masę ciała. Są to zwykle produkty pochodzenia roślinnego o wysokiej zawartości wody i bogate w błonnik. Organizm potrzebuje więcej czasu na spalanie produktów bogatych we włókno pokarmowe, metabolizm pracuje na zwiększonych obrotach, a to umożliwia szybką utratę wagi.
KURSY ONLINE:
Pokochaj Swoje Ciało
Nieważne, jaki nosisz rozmiar, i tak możesz poczuć się dobrze w swoim ciele. Niech piękno i moc będą z Tobą!
Chudnij jedząc produkty o ujemnej kaloryczności
Nieważne, jaki nosisz rozmiar, i tak możesz poczuć się dobrze w swoim ciele. Niech piękno i moc będą z Tobą!
Jeśli więc pragniesz zdrowo chudnąć, wzbogać swoją dietę o warzywa i owoce o wysokiej zawartości błonnika, których trawienie wymaga od organizmu spalania dużej ilości kalorii!
Oto pyszne, pożywne produkty, które powinny znaleźć się na twoim talerzu.
- WARZYWA
Słodki ziemniak
Średniej wielkości batat zawiera 198 kcal, zawartość błonnika – 6,9 g
Czarna fasola (gotowana)
Pół szklanki ugotowanej czarnej fasoli zawiera 110 kcal, zawartość błonnika – 5 g
Brokuł (gotowany)
100-gramowa porcja brokułów zawiera 30 kcal, zawartość błonnika – 3 g
Sałata rzymska (surowa)
100-gramowa porcja sałaty rzymskiej (ok. 3 liście) zawiera 18 kcal, zawartość błonnika – 2,1 g
Seler naciowy (surowy)
Jedna średniej wielkości łodyga selera naciowego zawiera 8 kcal, zawartość błonnika – 0,8 g
Marchewka (surowa)
Średniej wielkości marchewka zawiera 15 kcal, zawartość błonnika – 1,6 g
Pomidor (surowy)
Średniej wielkości pomidor ze skórką zawiera 32 kcal, zawartość błonnika –2 g
Ogórek zielony (surowy)
Średniej wielkości ogórek zielony ze skórką zawiera 25 kcal, zawartość błonnika – 1 g
- OWOCE
Maliny
100-gramowa porcja truskawek zawiera 41 kcal, zawartość błonnika – 6,7 g
Jeżyny
Garść jeżyn (ok 65 g) zawiera 30 kcal, zawartość błonnika – 3,5 g
Jagody
Garść jagód leśnych (ok 50 g) zawiera 23 kcal, zawartość błonnika – 1,6 g
Truskawki
100-gramowa porcja truskawek zawiera 31 kcal, zawartość błonnika – 2 g
Śliwki
100-gramowa porcja węgierek (ok. 8 owoców) zawiera 48 kcal, zawartość błonnika – 1,4 g
Grapefruit
Jeden spory czerwony grapefruit zawiera 109 kcal, zawartość błonnika – 4,2 g
Gruszka
Średniej wielkości gruszka ze skórką zawiera 74 kcal, zawartość błonnika – 4 g
Jabłko
Średniej wielkości jabłko ze skórką zawiera 90 kcal, zawartość błonnika – 2-3 g