Bardzo lubię boczniaki, ale muszę przyznać, że znudziło mi się podawanie ich zawsze w postaci panierowanych "schabowych". Czas zaszaleć i poeksperymentować!
A gdyby tak zacząć robić z nich inne potrawy? Zupa? Gulasz? Deser? Już wiem!
Na początek – tarta! Tarta ma to do siebie, że można ją zrobić ze wszystkiego.
No więc spróbowałam z boczniakami i wyszło – przepyszne cudo!
Pyszna tarta z boczniakami – przepis
Szczególnie polecam na romantyczną kolację przy świecach i białym winie.
Na kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- kostka masła
- dwa żółtka
- 1/2 szklanki śmietany
- sól
Nadzienie:
- pół kg boczników
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- szklanka śmietany
- pół szklanki startego ostrego sera
- jajko
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz – do smaku
Wykonanie
Przygotować kruche ciasto: posiekać twarde masło na kawałeczki z mąką. Dodać żółtka, śmietanę, posolić, szybko zagnieść. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
Wypłukać boczniaki, odsączyć, poczekać, aż obcieknie z nich woda. Pokroić w paseczki. Posiekać cebulę.
Na rozgrzanym oleju lub maśle ghee smażyć cebulę i boczniaki na małym ogniu. Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia.
Śmietanę wymieszać z połową startego sera, dodać jajko, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Włączyć piekarnik i nagrzać go do 180 stopni.
Okrągłą formę do pieczenia posmarować tłuszczem, wylepić ciastem tak, by brzegi miały ok. 2 cm. Włożyć do piekarnika i piec ok. 20 minut.
Wyjąć z piekarnika, nałożyć na nią grzyby, wylać na nie masę jajeczno-serową i posypać resztą żółtego sera. Zapiekać ok. 30 minut, aż do lekkiego zbrązowienia brzegów tarty.
Podawać na ciepło, najlepiej z zimnym białym winem. Smacznego!