Wstajesz rano, przeciągasz się leniwie. Po porannej toalecie kierujesz swe kroki w kierunku czajnika, wyciągasz z szafki szklankę lub ulubiony kubek, wsypujesz kawę…. STOP! Nie, nie dziś… Woda z cytryną, to lepszy zastrzyk energii.

Soczyste, kwaśne i aromatyczne cytryny są najczęściej spożywanymi owocami cytrusowymi na świecie. Jednocześnie, mimo że są wśród nich owocem najmniejszym – zwierają więcej korzystnych dla zdrowia składników odżywczych, niż np. pomarańcze.

Czysta woda i świeżo wyciśnięty sok z cytryny jest jedną z najbardziej sprawdzonych substancji pobudzających. Dodaje energii i sił do działania na cały dzień.

Większość z nas wyciąga rano rękę po napoje zawierające kofeinę, typu kawa. Pod ich wpływem, nadnercza produkują szkodliwą energię powodującą wahania cukru we krwi i stres oksydacyjny*. Woda z cytryną ma dużo korzystniejszy wpływ na nas, gdyż po jej wypiciu w organizmie wytwarza się dobra energia – jest on jednocześnie nawadniany i dotleniany. Tym samym uzyskujesz siły i zapał do działania, a twój umysł się rozjaśnia.

Po nocnym śnie, tkanki ciała są odwodnione i potrzebują czystej wody do filtrowania toksyn i poprawnej produkcji energii w komórkach. Większość osób decyduje się na kawę z samego rana, aby się pobudzić do działania. Kawa mając działanie moczopędne, w efekcie usuwa z organizmu rezerwy wody, podstawowe minerały i elektrolity (takie jak sód, potas, wapń i magnez).

KURSY ONLINE:
proste-zycieProste Życie
Porządek w głowie, życiu i domu
Sprawdź!

Dlaczego czujemy się pobudzeni po kawie? Głównie przez to, że kawa daje nam „energetycznego kopa” – taki jest efekt działania kofeiny na nadnercza.. Kawa pobudza te organy do wypompowywania do organizmu adrenaliny i noradrenaliny. Hormony te stymulują organizm do uwolnienia cukru do krwiobiegu. Jednocześnie, jako efekt uboczny powstają zaburzenia cukru we krwi, zwiększenie stresu oksydacyjnego (przyczynia się do ogólnego niszczenia tkanek). Wyprodukowaną w wyniku tego energię można nazwać „brudną”, ponieważ wytworzenie jej jest związane z powstaniem wielu uszkodzeń w organizmie.

Zastrzyk energii dla organizmu – woda z cytryną

Jedzenie i napoje, które spożywamy są dla naszych organizmów źródłem elektrycznie naładowanych cząsteczek, które inicjują produkcję energii w naszym ciele. Jon jest częścią cząsteczki, która przenosi ładunek elektryczny. Naładowane dodatnio jony są nazywane kationami, natomiast te naładowane ujemnie, to aniony.

Większość jedzenia, które trafia do naszych organizmów występuje w formie kationowej, a nasze naturalne procesy trawienne (kwas solny, enzymy trawienne, ślina) są anionowe. Cytryna jest jednym z niewielu anionowych produktów spożywczych na naszej planecie. Oznacza to, że niesie ze sobą bardzo silny ładunek ujemny i jest niezwykle aktywna elektrycznie.

Aby podnieść poziom energii w organizmie, poprawić jego kondycję wyciśnij sok z jednej cytryny do 0,5- 1,0 litra świeżej, czystej wody i pij przez dzień. Ewentualnie możesz też wycisnąć sok z połowy cytryny do szklanki wody i pić taką mieszankę dwa razy dziennie (jedna cała cytryna na dzień).

Właściwości cytryny – dlaczego warto je jeść?

Czysta woda z cytryną pozwala utrzymać w organizmie odpowiedni poziom nawodnienia, dostarcza przeciwutleniaczy i elektrolitów. Sok cytrynowy wpływa pobudzająco na odporność – cytryny, podobnie jak inne owoce cytrusowe, są doskonałym źródłem kwasu askorbinowego. Kwas askorbinowy (witamina C) jest rozpuszczalnym w wodzie naturalnym, silnym przeciwutleniaczem – wpływa na poprawę odporności organizmu, chroni przed infekcjami, podatnością na grypę i przeziębienia.

cytryny

Bioflawonoidy zawarte w cytrynie wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych, zwłaszcza żył oraz naczyń włosowatych, jak również pomagają w walce z żylakami i przy skłonności do siniaków. Wspomagają profilaktykę chorób układu krążenia.

Sok cytrynowy działa również, jako środek odżywczy i wspomagający wątrobę oraz trzustkę, poprawia apetyt oraz przydatny jest w łagodzeniu kwasowości żołądkowej (łyżeczka soku z cytryny na pół szklanki wody łagodzi zgagę). Używany jako płukanka, sok z cytryny działa leczniczo w przypadku bólów gardła, zapalenia dziąseł oraz wrzodów w jamie ustnej.

Świeża cytryna pomaga dotlenić organizm i znana jest ze stymulacji naturalnych enzymów wątroby – wspomaga proces usuwania toksyn, takich jak kwas moczowy. Cytryny zawierają również zdrową ilość minerałów –  żelazo, miedź, potas i wapń. Potas jest ważnym składnikiem komórek i płynów ustrojowych, pomaga kontrolować tętno i ciśnienie krwi. Owoc ten jest niskokaloryczny (29 kalorii na 100 g), bogaty w błonnik, nie zawiera tłuszczów nasyconych i cholesterolu.

 

* Stan zachwianej równowagi między procesem powstawania i unieszkodliwiania wolnych rodników określany jest mianem stresu oksydacyjnego. Stres oksydacyjny przyspiesza starzenie się organizmu i sprzyja powstawaniu wielu groźnych chorób takich jak nowotwory, cukrzyca, choroba Alzheimera i choroby układu krążenia. Szkodliwe działanie wolnych rodników wynika przede wszystkim wynika z tego, ze mogą one z dużą łatwością reagować ze związkami biologicznymi i zmieniać ich właściwości, powodując ich utlenieni i tzw. uszkodzenia oksydacyjne. [Źródło – www.pfm.com.pl]

 

W oparciu o:
Lemon Nutrition Facts, http://www.nutrition-and-you.com/lemon.html
Cytryna Zwyczajna, http://zielnik.herbs2000.com/ziola/cytryna.htm
Dr David Jockers, Start your day with water and lemon, http://www.naturalnews.com/034249_lemon_juice_energy.html


Artykuł nie stanowi  porady medycznej, lekarskiej czy farmaceutycznej. Czytelnik przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji co do leczenia, powinien skonsultować się (w zależności od potrzeb) z lekarzem lub farmaceutą.