Sezon przeziębień i grypy motywuje nas do szukania naturalnych sposobów na wzmocnienie odporności oraz walkę z chorobą. Warto wypróbować syrop z czosnku!
Większość z nas przynajmniej raz w życiu podjęła próbę "ratowania" się przy użyciu czosnku – a jeśli jeszcze nie mieliście okazji – warto wypróbować jego działanie przy najbliższym przeziębieniu (lub jeść go profilaktycznie). W niepozornych ząbkach kryje się wiele cennych właściwości – w tym antybakteryjne, antygrzybicze, przeciwzapalne, przeciwwirusowe.
Zwykle czosnek spożywa się obierając ząbki, krojąc w plasterki lub kosteczkę i kładąc np. na kanapkę – lub też przepuszczając obrane wcześniej ząbki przez praskę i dodając np. do sałatki, sosu. Można jednak zrobić na jego bazie syrop.
Jak zrobić syrop czosnkowy na infekcje?
Składniki
- 1 główka czosnku
- pół szklanki wody
- pół szklanki miodu
- 1/4 szklanki octu jabłkowego
- można dodać do tego wedle uznania:
– cynamon zmniejsza ból i stan zapalny, zwalcza bakterie i wirusy
– rozgniecione nasiona kopru – mają działanie wykrztuśne. Zawierają substancje, które pomagają zmniejszyć ilość śluzu i wydzieliny oskrzelowej i tym samym przyczynić się do złagodzenia uporczywych kaszlu, przeziębienia.
– świeży tarty imbir – aktywny składnik imbiru – gingerol – wykazują silne właściwości przeciwzapalne.
Przygotowanie:
Podzielić czosnek na ząbki, obrać z łupinek. Zmielić, dodając jeśli chcesz – również dodatkowe składniki. Wsypać do miseczki, wlać do tego olej, miód i ocet jabłkowy.
Pozostawić mieszaninę na noc lub co najmniej na klika godzin przed użyciem. Miazgę przecedzić – a powstały syrop przechowywać w chłodnym miejscu. Miód i ocet jabłkowy są naturalnymi środkami konserwującymi, dzięki czemu syrop z czosnku można przechowywać w chłodnym, suchym miejscu, w szczelnym pojemniku bardzo długo.
Stosowanie:
Syrop z czosnku przyjmuje się co klika godzin – po łyżeczce, aż objawy choroby ustąpią. Jeśli nie ma poprawy, należy skontaktować się z lekarzem.
Syrop z czosnku II
Możecie również przygotować syrop z czosnku z dodatkiem cytryny.
Zmiksuj w blenderze:
- 1/2 szklanki soku z cytryny (świeży, wyciskany)
- 1/2 szklanki wody
- Pół szklanki miodu
- 5 dużych ząbków czosnku – mielone lub prasowane
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru lub 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
- szczypta cayenne w proszku
Wlej syrop do szczelnego pojemnika i włóż do lodówki. Im dłużej syrop jest przechowywany w niej, tym ma mocniejszy smak czosnku. Jeśli chcesz tego uniknąć – przygotuj mniejszą porcje syropu, którą szybciej zużyjesz – zmniejszając porcje składników o połowę przy jego przygotowaniu.
W oparciu o:
Natural Healing Garlic, Lemon and Honey Syrup, http://ninamanolson.com/natural-healing-garlic-syrup/
How to Make Garlic Syrup for Chest Infections, www.healthyandnaturalworld.com/garlic-syrup-recipe-for-chest-infections/
*Artykuł nie stanowi porady medycznej, lekarskiej czy farmaceutycznej. Czytelnik przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji co do leczenia, powinien skonsultować się (w zależności od potrzeb) z lekarzem lub farmaceutą.