Pszenica płaskurka

Na naszych stołach gości wiele zbóż w różnej postaci. Często potrafimy tak silnie przywyknąć do kilku ich gatunków, że zapominamy o całym bogactwie świata roślin, który wart jest uwagi. Tym razem proponuję Wam coś nowego – pszenica płaskurka wkracza na polskie stoły!

Płaskurka to prymitywny gatunek pszenicy – jedno z pierwszych udomowionych zbóż. Ma płaskie, podobne do jęczmienia kłosy. Pochodzi z obszarów obecnej południowo-wschodniej Turcji, gdzie uprawiano ją już 10 tys. lat p.n.e.
 
Polscy rolnicy ekologiczni zwracają uwagę, że płaskurka świetnie czuje się w polskim klimacie. Nic dziwnego – badania archeologów wykazują, że początki polskiego rolnictwa wiążą się właśnie z jej uprawą. Nasiona płaskurki odnaleziono w jaskiniach koło Ojcowa. Była uprawiana w tych okolicach ok. 2 tys. lat p.n.e. 

Uprawa i właściwości 

Dziś jest to rzadkie zboże. Uprawia się je na niewielkich obszarach górskich w Armenii, Maroku, Hiszpanii, Albanii i Turcji. W Toskanii jest produktem regionalnym. Robi się z niej chleb i makaron, w Bawarii – warzy lokalne piwo.  W Polsce występuje w niewielkich ilościach – jest łatwa w uprawie, lecz jej ziarno jest trudne do odzysku, wymaga specjalnych maszyn do łuskania. Na naszym ryku dostępna jest już mąka i kasza z płaskurki.
 
Mąka z płaskurki zawiera bardzo dużo białka oraz wapnia i fosforu, a także witaminy B1, PP, kwas pantotenowy oraz witaminę E. 
 
Kasza z płaskurki jest idealna dla dzieci. Z mąki można przyrządzać wszystko, co robi się ze zwyklej pszenicy: chleb, ciasto, naleśniki. Ciasto jest delikatne, nie bywa kleiste, ciągnące.  Delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku i miodowym zapachu. 
 
Warto wypróbować:)