Jestem wielką fanką "Przyprawy do chleba z masłem" firmy Visana, którą czasami można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością. Niestety ostatnio nie mogłam jej znaleźć, więc postanowiłam w końcu zacząć robić ją sama. Wyszła rewelacyjnie! Polecam.

SKŁADNIKI:
– sezam
– mak
– prażona lub suszona cebulka
– sól
– zioła prowansalskie

Prażoną cebulkę można kupić w niektórych sklepach. Ja wolę używać suszonej cebulki zakupionej w sklepie Bogutyn Młyn. Jakoś nie mam zaufania do tej prażonej. Kto wie na jakim oleju była uprażona. Cebulkę trzeba pokruszyć przed dosypaniem jej do mieszanki. Można to zrobić wałkiem na desce albo w moździerzu.
 
PRZYGOTOWANIE:
1. Na rozgrzanej patelni prażymy sezam i mak 
2. Przesypujemy do miski, dodajemy resztę składników, mieszamy
3. Możemy studzić na papierowym ręczniku, aby wchłonął się tłuszcz wytopiony z ziarenek 
4. Przechowywać w słoiku 
 
 

 

Przyprawa do chleba

 

Przyprawa ta, wykonana domowym sposobem jest świetnym dodatkiem do świeżo pieczonego chleba (Jak zrobić chleb?). Z masłem i ogórkiem małosolnym – PYCHA!!!