Tarta, boczniaki - przepis

Bardzo lubię boczniaki, ale muszę przyznać, że znudziło mi się podawanie ich zawsze w postaci panierowanych "schabowych". Czas zaszaleć i poeksperymentować!

A gdyby tak zacząć robić z nich inne potrawy? Zupa? Gulasz? Deser? Już wiem!

Na początek – tarta! Tarta ma to do siebie, że można ją zrobić ze wszystkiego.

No więc spróbowałam z boczniakami i wyszło – przepyszne cudo!

 

Pyszna tarta z boczniakami – przepis

Szczególnie polecam na romantyczną kolację przy świecach i białym winie.

Na kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • kostka masła
  • dwa żółtka
  • 1/2 szklanki śmietany
  • sól

 

Nadzienie:

  • pół kg boczników
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • szklanka śmietany
  • pół szklanki startego ostrego sera
  • jajko
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz – do smaku 

 

Wykonanie

Przygotować kruche ciasto: posiekać twarde masło na kawałeczki z mąką. Dodać żółtka, śmietanę, posolić, szybko zagnieść. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki. 

Wypłukać boczniaki, odsączyć, poczekać, aż obcieknie z nich woda. Pokroić w paseczki. Posiekać cebulę.

Na rozgrzanym oleju lub maśle ghee smażyć cebulę i boczniaki na małym ogniu. Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia.

Śmietanę wymieszać z połową startego sera, dodać jajko, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Włączyć piekarnik i nagrzać go do 180 stopni.

Okrągłą formę do pieczenia posmarować tłuszczem, wylepić ciastem tak, by brzegi miały ok. 2 cm. Włożyć do piekarnika i piec ok. 20 minut.

Wyjąć z piekarnika, nałożyć na nią grzyby, wylać na nie masę jajeczno-serową i posypać resztą żółtego sera. Zapiekać ok. 30 minut, aż do lekkiego zbrązowienia brzegów tarty.

Podawać na ciepło, najlepiej z zimnym białym winem. Smacznego!