Ocet jabłkowy można wykorzystać na wiele sposobów. Ma on dobroczynny wpływ zarówno na nasze zdrowie, jak i na urodę. Jak zrobić ocet jabłkowy domowym sposobem? Przepis podaje Ewa z Zielonego Zagonka.
Robienie prawdziwego octu jabłkowego nie jest trudne, jednak może zająć trochę czasu. Swego czasu robiłam ocet poprzez zalanie wodą z cukrem odpadków z jabłek, takich jak skórki czy gniazda nasienne. Jednakże ostatnio, po przeczytaniu książki Victori Rose, Apple Cider Vinegar, postanowiłam zrobić prawdziwy pełnowartościowy ocet. Autorka mówi, że to, co zwykle robiłam ze swoimi jabłkami miało się nijak do prawdziwego octu jabłkowego pełnego minerałów i mikroelementów.
W mojej kuchni pachnie dziś pięknie, mam nadzieję, że i wam przypadnie do gustu ten przepis na ocet jabłkowy.
Dlaczego warto samemu zrobić ocet jabłkowy?
W Polsce ciężko jest kupić ten prawdziwy, niepasteryzowany
ocet z „matką” (żywą kulturą bakterii). Ponadto octy dostępne w sklepach są naprawdę bardzo drogie.
Przede wszystkim najważniejsze są jego właściwości lecznicze:
- wspomaga metabolizm, a osoby pragnące zrzucić troszkę kilogramów mają w tym occie świetnego sprzymierzeńca
- walczy z candidą, czyli drożdżycą. Mało kto z nas wie, jak ta choroba jest powszechna w naszych czasach, wszechobecny cukier czy biała mąka, wyniszczają nasz organizm. Ocet jabłkowy sprawia, że nasz organizm staje się nieprzyjaznym miejscem dla rozwoju drożdży.
- pomaga przy anginie, astmie, infekcji nerek, swędzącej skórze, reumatyzmie, problemach z krążeniem krwi, wysokim ciśnieniem, grypie, łupieżu, kolkach, przeziębieniu, poparzeniach, wszelakich infekcjach układu moczowego, egzemie, wypryskach, osteoporozie, nerwobólach, kaszlu, odciskach, infekcjach jamy ustnej, problemach z wątrobą, opryszczce, zawrotach głowy, zapaleniach kości i stawów, problemach z trzustką, nudnościach, biegunkach, problemach menstruacyjnych, problemach nerwowych, zapaleniach płuc czy opłucnej. W tych wszystkich przypadkach zacznij od jednej łyżki octu na szklankę wody po każdym posiłku.
Ocet jabłkowy – przepis
Potrzebujesz:
– noża, blendera lub maszynę do mielenia mięsa
– tetrę lub inną tkaninę do wyciśnięcia soku
– słoik i miskę
– praskę do ziemniaków (jeśli jej nie masz, można mocno zwinąć tkaninę i wycisnąć sok)
– jabłka, co najmniej trzy różne odmiany (najlepiej, jakby nie były one pryskane czy woskowane), im więcej rodzajów, tym lepszy smak octu
Wykonanie octu:
Wymyj jabłka, wysusz i usuń z nich wszelkie dziury i inne mankamenty. Dokładnie wymyj urządzenia i wszelkie powierzchnie, z którymi będzie stykał się ocet. To bardzo ważne, gdyż czystość ta ma ogromny wpływ na jego żywotność. Do mycia użyj ciepłej wody z octem spirytusowym, jeśli użyjesz detergentów mogą one przedostać się do octu i go zniszczyć. Dodatkowo, nie zapomnij dobrze wypłukać naczyń po occie, gdyż może on wpłynąć na fazę alkoholową.
KURSY ONLINE:
Pokochaj Swoje Ciało
Nieważne, jaki nosisz rozmiar, i tak możesz poczuć się dobrze w swoim ciele. Niech piękno i moc będą z Tobą!
Jabłka pokrój bardzo drobno, najlepiej jest je zmielić, gdyż musimy z nich wycisnąć sok. Jabłka możesz pokroić z gniazdami nasiennymi (jednak lepiej jest je usunąć, gdyż sprawiają, że ocet mętnieje. Dodatkowo, późniejsze odciskanie soku przez obecność pestek, może być bardzo trudne). Następnie przecedź całą pulpę przez szmatkę lub jeśli masz prasę do ziemniaków można jej użyć.
Kiedy odcedzisz sok, przelej go do szklanego słoja, przykryj drobną szmatką, aby nie dostały się do niego muszki i pozostaw w ciemnym miejscu, na co najmniej 4 tygodnie. Najlepiej wynieś go do piwnicy, gdyż temperatura, w której zachodzi fermentacja musi być granicach od 7 do 15 stopni Celsjusza. Obserwuj ocet, ponieważ teraz na jego powierzchni powinny pojawiać się bąbelki i zapach alkoholu, gdyż zachodzić będzie fermentacja alkoholowa.
Kiedy te wszystkie procesy ustaną, czas na drugą fazę kwaszenia.
Przecedź ocet ponownie przez filtr od kawy lub gęstą szmatkę, następnie wlej do czystego słoika – przykryj ocet szmatką, przenieś go w ciemne i chłodne miejsce na kolejne 4 do 6 tygodni.
W tym czasie na powierzchni octu powinna pojawić się „matka”. „Matka” jest zbudowana z celulozy i bakterii kwasu octowego. Jej zadaniem jest przemiana alkoholu w ocet. W międzyczasie staraj się próbować ocet (bardzo delikatnie, aby nie uszkodzić „matki”), a kiedy osiągnie on pożądany smak przelej go do wyparzonej butelki i zakręć.
Nie wywalaj matki, przyda się w następnym roku, aby przyspieszyć proces fermentacji.
NIE UŻYWAMY SOKOWIRÓWKI (Chyba że masz wyciskarkę do owoców, taką ze śledziami, tłoczące sok bardzo powoli). Konwencjonalne sokowirówki produkują spore ilości ciepła, przez co niszczą dużo mikro i makroelementów. Powstały sok jest praktycznie jałowy, dlatego nie polecam tej metody odciskania soku.
* Artykuł nie stanowi porady medycznej, lekarskiej czy farmaceutycznej. Czytelnik przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji co do leczenia, powinien skonsultować się (w zależności od potrzeb) z lekarzem lub farmaceutą.