Kokos - mleko kokosowe

Skąd się bierze mleko? Od krowy, kozy, owcy, mamy? W zależności od tego, kto udziela odpowiedzi na to pytanie, mogą one być bardzo różne. Tym razem pod lupę weźmiemy kokos i mleko kokosowe, które można z niego uzyskać. 

Będąc dzieckiem żyłam w przeświadczeniu, że płyn zamknięty w twardym orzechu kokosa – to właśnie mleko kokosowe… Co to była za radość móc opracować i wykonać plan dostania się do kokosowego wnętrza;) Stukanie, uderzanie, nacinanie… prawdziwe wyzwanie.

 

 

Skąd się bierze mleko kokosowe?

Teraz już wiem, że woda znajdująca się w kokosie to jednak nie mleko kokosowe – i że powstaje ono z miąższu kokosa.

Mleko kokosowe dostępne jest w sklepach, gotowe w puszce – jednak dużo zdrowiej jest je własnoręcznie przygotować. Nie jest to zbyt skomplikowany proces. Można wykorzystać orzechy kokosowe (samodzielnie wydobywając z nich miąższ) lub kupić wiórki kokosowe

 

 

W obu przypadkach miąższ kokosowy lub wiórki kokosowe należy miksować przez kilka minut z wodą, a następnie przecedzić przez gazę/pieluchę tetrową. Im więcej wody dodamy – tym mleczko będzie rzadsze. Tak powstały biały, aromatyczny płyn – mleko kokosowe można później przechowywać do ok. 3 dni w lodówce. 

Mleko kokosowe – właściwości

Mleczko kokosowe ma właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybicze. Pomocne przy trądziku, pomaga zadbać o urodę. Jest bogate w olej kokosowy. Zwiera on od 50 do 55 procent kwasu laurynowego. Ten kwas tłuszczowy hamuje rozwój drobnoustrojów. W efekcie żywność przygotowana z użyciem mleka kokosowego lub oleju kokosowego może być dłużej przechowywana.

Kwasy tłuszczowe z mleka kokosowego (tłuszcze MCT) są spalane szybciej niż inne rodzaje kwasów tłuszczowych. Są one szczególnie korzystne dla zapewnienia energii do węzłów chłonnych, wątroby i samych komórek tłuszczowych. (Nawet komórki tłuszczowe potrzebują energii.) MCT są mniej "tuczące" niż inne rodzaje kwasów tłuszczowych. 

 

 

Korzystnie jest przyjmować olej kokosowy w umiarkowanych ilościach – do około 2 łyżki (30 ml) dziennie, w miejsce innych olejów – jeśli chce się schudnąć. Można uzyskać ten sam efekt spożywając 1/4 szklanki mleka kokosowego dziennie np. w koktajlach.

Mleko kokosowe – zastosowanie

Mleko kokosowe to popularny składnik spożywczy, szczególnie w kuchni tajskiej i indyjskiej. Osoby cierpiące na nietolerancję mleka zwierzęcego lub z przyczyn światopoglądowych eliminujące je ze swojej diety – uzupełniają nim często swój jadłospis. Można również wykorzystać je jako: 

- napój do picia
– dodatek do sosów, dań typu curry, sosów, deserów, jogurtu
– dodatek do kawy zamiast mleka krowiego
– dodać odrobinę do kąpieli, natrzeć nim skórę – piękny zapach, pielęgnacja skóry
– wykorzystać jako mleczko do twarzy, balsam do ciała czy maseczkę do włosów.  

Mleko kokosowe – przepisy 

A oto kilka pomysłów, jak możecie wykorzystać mleko kokosowe, olej kokosowy i zapewnić sobie nowe doznania smakowe. 

 

PRZEPIS I. Krem kokosowy/zupa bananowa

Składniki: 

  • 12 małych zielonych bananów 
  • 2 szklanki bulionu warzywnego 
  • 1 szklanka śmietanki kokosowej (śmietanka zbiera się na powierzchni ochłodzonego mleka kokosowego).
  • 1 mała cebula 
  • świeża papryczka chili do smaku

Wykonanie:
Banany obrać ze skórek.
Zetrzeć je lub przerobić na puree w blenderze.
Dokładnie wymieszać.
Podsmażyć cebulę i chili, aż zmiękną.
Wymieszać wszystkie składniki razem – nie dopuścić do zagotowania. 
Udekorować natką pietruszki lub kolendry.

 

 

PRZEPIS II. Ostre curry ziemniaczane z mlekiem kokosowym 

Składniki:

  • 3 szklanki ziemniaków, pokrojonych w kosteczkę
  • 1/2 szklanki śmietanki kokosowej (śmietanka zbiera się na powierzchni ochłodzonego mleka kokosowego).
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1 mała cebula, posiekana 
  • 1 łyżeczka nasion kminku 
  • 2 pokrojone czerwone chili (lub więcej) do smaku 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 

Wykonanie:
Smażyć cebulę chili i nasiona kminku, aż cebula stanie się miękka. 
Dodać ziemniaki, a następnie wymieszać z mlekiem kokosowym.
Dusić na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać śmietanę kokosową i przyprawy do smaku. 
Doprowadzić do wrzenia, gotować na dużym ogniu przez minutę lub dwie.
Podawać na gorąco z brązowym ryżem. 

 

 

PRZEPIS III. Koktajl  z truskawkami i olejem kokosowym

Składniki: 

  • 1 szklanka świeżych truskawek 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1 łyżka miodu 
  • 1 łyżka oleju kokosowego 
  • 1/3 szklanki surowych migdałów; namoczone wcześniej w wodzie.
  • 1,5 szklanki wody

Wykonanie:
Zmiksuj wszystko na gładką masę – możesz przecedzić, jeśli chcesz się pozbyć drobinek migdałów. 

 

Przygotowane na podstawie – stan na 09.2014: 
DaNae Johnson, M.H., Blend Coconut Nutrition into Your Smoothies, http://www.naturalnews.com/027907_coconut_milk_nutrition.html
Fleur Hupston, Coconut Recipes: Enjoy the Milk and Oil of the Coconut, http://www.naturalnews.com/029948_coconut_milk_recipes.html