Ciasteczka z wróżbą

Świetny deser na każdą imprezę. Pomysłowy i kreatywny przepis. Ciasteczka rozpływają się w ustach – a wróżby w nich ukryte odkryją tajemnice małe i duże… Pysznej zabawy!! 

Składniki:
3 białka jajek
1/2 szklanki cukru
110 g masła
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub jeden cukier waniliowy
4 łyżki (60 ml) wody

Wykonanie:
Napisać wróżby na małych podłużnych karteczkach. Karteczki złożyć kilka razy.

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Masło rozpuścić w rondelku i zostawić do ostygnięcia. Białka ubić z cukrem mikserem na pianę. Następnie stopniowo ciągle ubijając dodawać mąkę, roztopione i ostudzone masło, wodę, cukier waniliowy lub wanilię.

Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem lub olejem. Łyżką nabrać porcję ciasta i rozsmarować tworząc koła o średnicy ok. 8 cm. Ciasta powinno być mniej więcej na 3/4 łyżki stołowej. Zrobić na początek 2 krążki na blasze i włożyć do piekarnika. Piec ok. 5-6 minut, brzegi powinny być zrumienione, a środek pozostać blady.

Dopiero po upieczeniu widać, czy nabraliśmy za dużo czy za mało ciasta, dlatego trzeba próbować po 2 krążki maksimum.

Krążki zdejmować z blachy łopatką, błyskawicznie wkładać do nich papierek z wróżbą, składać na pół, rogi zagiąć do siebie i włożyć do formy muffinkowej lub do foremki do babeczek, dzięki temu ciasteczko stygnąc zachowa kształt podkowy.

Ta operacja musi być wykonana błyskawicznie, bo krążki ciasta natychmiast po wyjęciu z pieca sztywnieją i już po chwili nie da się ich uformować. Warto mieć przygotowane dwie blachy i wkładać je zamiennie do piekarnika, dzięki temu praca będzie sprawniejsza.

Dodatkowe informacje
Ilość cukru można zmniejszyć. Ciasteczka nie są bardzo słodkie, ale jak ktoś woli bardziej wytrawne wypieki może poeksperymentować z 1/3 szklanki.

Czas: 10 min + pieczenie
Trudność: trudne
Liczba porcji: ok. 30 ciasteczek
Kalorie: tego nie wie nikt:)

Źródło: MiastoDzieci.pl