Szybki obiad

Brak wam czasu lub chęci na stanie przy kuchni zbyt długo? Nie ma problemu - możecie przygotować obiad w tempie ekspresowym! Smaczny, zdrowy i do tego prosty... Tu nie ma co zepsuć - obejdzie się więc bez stresu!

Gdy nie macie pomysłu na obiad warto się zastanowić, w jakie warzywa obfituje dany sezon. Mając tego świadomość, dużo szybciej i mniejszym nakładem środków będziecie mogli przygotować coś smacznego i... kolorowego.

Wystarczy odrobina fantazji, by na stole pojawiły się prawdziwe pyszności. Uważajcie - bo ślinka cieknie na ten widok i zapach!

A oto kilka inspiracji na szybki obiad z wykorzystaniem warzyw sezonowych!
 

Szybki obiad

Kalafior, brokuł, brukselka, szparaga... każde z nich wystarczy tylko ugotować w lekko osolonej wodzie - polać stopionym masełkiem (albo i nie), a następnie posypać bułką tartą zrumienioną wcześniej na patelni! Pyszności. Zróbcie więcej, bo szybko zniknie!
 

Warzywa na patelni

Zasada jest jedna - nie ma zasad! Wszystkie warzywa, które uznacie, że dadzą się usmażyć/dusić na patelni (i które lubicie) - powinny w niej wylądować. Ziemniaki pokrojone w plastry, marchewka, pieczarki, papryka, kukurydza, szparaga... Możliwości jest wiele i to, ile kolorów i smaków znajdzie się później na talerzu, zależy tylko i wyłącznie od waszej inwencji twórczej. Jeszcze tylko duża poraja ziół do smaku, pieprz, sól i gotowe:) Zdrowszą alternatywą  jest ugotowanie warzyw na parze. Ps Ciekawym pomysłem na obiad będzie również - brukselka duszona z porem.
 

Szybki obiad

Jako dodatek - mieszanka sałat skropiona oliwą z oliwek. Możecie również szybko przygotować  kuskus, ugotować makaron lub ryż i podać z sosem. Przepis na sos - Szybki, prosty sos do makaronu Ewentualnie - przetestujcie sos z kurek.

Smacznego:)