Diet coaching

Schudniesz szybko, łatwo i przyjemnie – kuszą reklamy suplementów diety, bielizny i różnego typu diet w stylu „jedz co chcesz, byle było czerwone, a sylwetkę modelki uzyskasz w tydzień”. O tym, czy to możliwe i jak mądrze podejść do tematu pozbywania się nadwagi rozmawiam z diet coachem Urszulą Mijakoską.

Joanna Wilgucka – „1 herbatka dziennie wyssie z Ciebie niechciane kilogramy. Nie musisz nic robić… Ty sobie leż i jedz, a kilogramy będą znikać same”. Brzmi dość nierealnie, ale wiele osób chętnie rozpoczyna kurację. Z czego to wynika? 

Urszula Mijakoska – Dzisiejszy świat jest niebywale dynamiczny, wiele osób żyje w totalnym niedoczasie i gdy pojawi się problem nadwagi, to zaczynają szukać właśnie takich szybkich rozwiązań, które nie wymagają zastanowienia, zrobienia „stop klatki”. O wiele prościej wypić herbatkę czy napój odchudzający, niż pomyśleć, jak wygląda codzienny jadłospis, jak radzę sobie z emocjami i stresem, kiedy ostatni raz ćwiczyłam. Trwała zmiana wagi ciała to nie sprint, stąd po tych dietach cud, tak częsty powrót do wagi sprzed „kuracji,” a dla większości kobiet nawet jej przekroczenie.
 

  • Jest Pani m.in. diet coachem – czym różni się to od zawodu dietetyka?
     

Już w 2003 r. WHO stwierdziła, że sama porada nie wystarczy. W tradycyjnym modelu doradztwa dietetycznego, to dietetyk jest ekspertem, a klient ma powiedziane co ma robić. Klient wymaga od dietetyka pomocy ignorując przy tym pojawiające się przeszkody. Natomiast w procesie diet coachingu, to klient jest ekspertem, określa swój cel i znajduje własne rozwiązania. Jest wspierany przez diet coacha i  w oparciu o swoją motywację wewnętrzną rozwija kluczowe kompetencje potrzebne do zmiany, nazywa przeszkody pojawiające się na drodze do osiągnięcia celu.

 

 

Proces diet coachingu nie skupia się wyłącznie na odchudzaniu, ale na poznaniu potrzeb własnego ciała, uświadomieniu sobie dotychczasowych przyzwyczajeń żywieniowych, stworzeniu odpowiedniego planu odżywiania tak, by jedzenie przestało się kojarzyć z ciągłymi wyrzeczeniami, by stało się naturalną przyjemnością.

W procesie diet coachingu wzrasta poziom wewnętrznej motywacji i pewności siebie, co prowadzi do świadomego decydowania o tym, co, kiedy i ile jesz.
 

  • Napisała Pani książkę „Diet coaching. Poradnik dla wiecznie odchudzających się” –  czy rzeczywiście „dieta” potrafi stać się nieodłącznym towarzyszem życia?
     

Dla wielu osób rzeczywiście tak jest. Mimo tego, że podejmują wiele prób – języczek wagi nie przesuwa się w upragnionym kierunku. Jest dużo czynników wpływających na to, jak się odżywiamy, a diet coaching ma pomóc w odpowiedzi na pytanie – jak odżywiać się świadomie, jak prowadzić zrównoważony styl życia. Po zakończeniu procesu klient posiada narzędzia i umiejętności pozwalające odzyskać kontrolę nad sposobem odżywiania się, emocjami, stresem i własnym życiem.
 

  • Metoda po metodzie, porażka po porażce, przychodzi frustracja, bezsilność, a lustro staje się głównym oskarżycielem – „Znowu nie dałaś/dałeś rady! Jesteś do niczego, zobacz jak wyglądasz!”. Jeśli standardowe diety okazały się nieskuteczne na dłuższą metę albo wcale, dlaczego miałby pomóc diet coaching?
     

Proces diet coachingu –  tak jak wspomniałam – nie skupia się wyłącznie na zmianie wagi ciała, jest długoterminowy i nie daje natychmiastowych rezultatów. Pozwala natomiast:

- wykształcić wewnętrznego diet coacha 
- świadome odżywiać się
- bezterminowo zarządzać wagą ciała,  
- stworzyć plan odżywiania dopasowany do indywidualnych celów i potrzeb
- zmienić nawyki i przekonania żywieniowe
- naturalne przyjmować emocje i stres   
- wzmocnić system odporności
- zwiększyć poczucie własnej wartości
- znaleźć inspiracje do działania  
 

  • Czy można tak naprawdę dać sobie szansę na sukces i już na stałe zrzucić niechciane kilogramy (utrzymać prawidłową wagę) nie mając świadomości własnego ciała, jego potrzeb, reakcji na stres itp.?
     

Uważam, że trwałe zmiany następują wtedy, gdy jesteśmy świadomi swoich myśli, uczuć i działań. Sukces związany jest bowiem z paroma ważnymi krokami, takimi jak: określamy cel, plan działania, rozpoczynamy działanie, obserwujemy siebie w trakcie działania, oceniamy, czy dane działanie nam służy czy nie. Jeżeli służy, to powtarzamy go tak długo, aż osiągniemy zamierzony efekt. Jeżeli działanie nam nie odpowiada, to je zmieniamy i znowu obserwujemy. W taki sposób postępujemy w zgodzie z sobą i swoimi wartościami, zwiększamy swoją skuteczność, a w rezultacie trzymamy swoje życie w swoich rękach.
 

  • Jaką rolę odgrywa nawyk w procesie odchudzania, zdrowego odżywiania?
     

Nawyk, to silne przyzwyczajenie do robienia czegoś lub postępowanie w określony sposób, to czynność często powtarzana. W procesie diet coachingu zmiana nawyków, które przeszkadzają w odchudzaniu lub zdrowym odżywianiu jest szczególnie istotna. Do zbudowania właściwego nawyku niezbędna są: wiedza – co robić i po co, umiejętności – jak to robić i motywacja: postanawiam tak działać, bo… Do tego wszystkiego trzeba dodać konsekwentne powtarzanie tego nowego działania wystarczająco wiele razy. 

Na przykład:
Jeżeli celem osoby jest uważne jedzenie, bo nie kontroluje ilości zjadanego pożywienia, a do tej pory jadła pracując na komputerze lub oglądając telewizję, to wykształcenie nowego zachowania w trakcie jedzenia jest istotne. Podobnie jest, gdy osoba postanowi jeść wolniej lub uzna za ważne wprowadzenie bardziej regularnych pór posiłków, czy też istotę zmiany widzi w rozpoczęciu aktywności fizycznej.
 

  • Mówimy – „idę na dietę, walczę z nadwagą” – skupiając się głównie na pozbyciu kilogramów. Czy tędy droga? A może powinniśmy spojrzeć całościowo i zmodyfikować swój styl życia? 
     

To, co Pani powiedziała jest bardzo ważne. Uważam, że zmieniając swoje zachowania żywieniowe zmieniamy krok po kroku również swój styl życia. Ważne jest, by świadomie dokonywać wyborów tego, co znajduje się na moim talerzu, by te wybory były spójne z moimi wartościami.

Istotą procesu diet coachingu jest także praca oparta na mocnych stronach po to, by wykorzystać je w trakcie zmiany. Wszystko to robimy, by lepiej poznać siebie, by mieć wystarczającą energię do działania i być skutecznym każdego dnia.

 

Dziękuję za rozmowę
Joanna Wilgucka
 

****************
Urszula Mijakoska – coach, trener, dietetyk. Posiada liczne certyfikaty coachingowe i specjalizuje się w treningach w zakresie twórczej motywacji i rozwoju osobistego. Posiada dwudziestoletnie międzynarodowe doświadczenie menedżerskie w zarządzaniu działami handlowymi branży petrochemicznej. Ukończyła Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego, jest specjalistą żywienia człowieka. Jest pierwszym Diet Coachem w Polsce i autorką programu dla coachów – diet coaching. Program ten jest akredytowany przez Izbę Coachingu. 

Współpracuje z Instytutem Psychoimmunologii – IPSI. Założycielka Instytutu Świadomego Rozwoju, w którym prowadzi sesje diet coachingu, organizuje warsztaty i kursy. W kwietniu 2012 roku ukazała się jej książka: Diet coaching. Poradnik dla wiecznie odchudzających się. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Dietetyki oraz tłumaczem języka macedońskiego i serbskiego. Wykłada w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej i na Uniwersytecie Łódzkim. Jest ekspertem z zakresu żywienia na portalu www.zwierciadlo.pl