Kiedy byłam małą dziewczynką, żyłam w czasach kartek żywnościowych i pustych półek sklepowych. Gdy mieliśmy ochotę na coś słodkiego, robiliśmy kogiel-mogiel, wafle przekładane dżemem albo ciasteczka owsiane. Mama w rondelku rozpuszczała margarynę, wrzucała do niej płatki, cukier, kakao, a z powstałej masy wykonywała ciasteczka.
Dziś w sklepach można kupić tanio kilogramy słodyczy wypełnionych cukrem, konserwantami i różnorodnymi niezdrowymi substancjami, dlatego warto sięgnąć do dawnych czasów, gdy słodycze jadało się rzadko i robiono je w domu.
Teraz ja robię dla mojej córeczki podobne ciasteczka, ale w zdrowszej wersji. Podstawą są oczywiście płatki owsiane, źródło witamin z grupy B, nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika. Dodatkowo zawierają beta-glukan, który wspomaga funkcjonowanie jelit i układu odpornościowego.
Jak zrobić ciasteczka owsiane?
Składniki
- szklanka mleka
- łyżka miodu
- 1 ½ szklanki płatków owsianych
- ½ szklanki otrębów
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich i migdałów
- 2 łyżki pestek słonecznika
- jajko
- cynamon
- brązowy cukier
Wykonanie
W garnuszku podgrzewamy mleko i do jeszcze gorącego dodajemy płatki owsiane i siemię lniane. Gdy płatki wchłoną płyn i troszkę przestygną dodajemy łyżkę miodu i otręby: można wymieszać pszenne i żytnie, albo dodać jakiekolwiek. Następnie dodajemy jajko i mieszamy. Kolejny krok to dosypanie kakao, mąki i proszku do pieczenia. Jeśli powstała masa jest zbyt gęsta można dodać łyżkę wody, lub mleka, gdyby była za rzadka należy wsypać łyżkę mąki. Całość wymieszać, odstawić i posiekać orzechy i migdały. Do ciasta dodać orzechy, migdały, słonecznik i cynamon, jeśli ktoś nie lubi wymienionych składników może je pominąć. Z ciasta formujemy małe kuleczki, wykładamy je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i wkładamy do rozgrzanego pieca. Kuleczki można posypać cukrem, zwłaszcza jeśli są przeznaczone dla dzieci. Ciasteczka owsiane pieczemy kwadrans w temperaturze 180 C.
Moja córka, która nie chce się przekonać do płatków owsianych, siemienia lnianego, otrębów i orzechów ciasteczka zjada ze smakiem.
Można zrobić także ciastka owsiane, bez kakao, za to z dużą ilością wybranych bakalii, dodanych wedle własnych preferencji. Wybór jest ogromny, można dodać pokrojone morele, daktyle, kawałki imbiru, czy też żurawinę albo rodzynki. Takie pyszne kąski owocowe poprawiają smak ciasteczek i sprawiają, że nie trzeba dosładzać ich nawet miodem.
Jeśli komuś zależy na jak najmniejszej ilości kalorii, ciastka należy wykonać używając gorącej wody, płatków, otrębów i białka, oraz umiarkowanej ilości bakalii.
Smacznego:)