Czekoladowy, śmietankowy, orzechowy, kawowy… długo by można wymieniać. Tort ma wiele twarzy i spore grono wiernych fanów. Stał się czymś więcej niż „ciastem”.
Wykonanie najbardziej wykwintnych tortów wymaga sporej wiedzy i doświadczenia. Kolejną kwestią jest umiejętność dekoracji. Kokardki, kwiaty, fantazyjne wzory stworzone z owoców czy nawet prawdziwego złota, godziny poświęcone na dopracowanie każdego szczegółu – ogrom pracy. Efekt jednak potrafi zadziwić, bo często powstaje prawdziwe dzieło sztuki, cieszące nie tylko podniebienie, ale również oczy.
Czy wyobrażacie sobie chociażby urodziny, rocznicę albo wesele bez tortu? Ja również nie:) Bo tort to już nieodłączny element tradycji, symbol świętowania.
Zapraszam do obejrzenia naszej galerii. Mam nadzieję, że natchnie was ona do eksperymentowania.
Prezentowane słodkości pochodzą z restauracji Magdy Gessler – AleGloria