Wracasz do domu zmęczony. Wiesz, że lodówka świeci pustkami, bo zabrakło czasu na zakupy. Dobrze by było zjeść coś ciepłego, ale nie bardzo masz ochotę na dłuższe stanie "przy garach". Wyjście jest jedno – szybki sos z makaronem.
Potrzebne produkty kupisz bez problemu wracając z pracy. Można je dowolnie modyfikować, dobierając to, co akurat jest dostępne w danym sezonie.
Danie jest bardzo proste i przypadnie do gustu nawet najbardziej zapracowanym osobom. Co najważniejsze – można je przygotować w bardzo zdrowej formie, unikając przypraw z glutaminianem sodu. Ten przepis na sos do makaronu jest z gatunku – szybkie i smaczne:)
Jak zrobić sos do makaronu?
Żeby zrobić pyszny sos do makaronu będziesz potrzebować:
- paprykę
- cebulę
- cukinię
- świeże pieczarki
- oregano, sól, pieprz
Ilość składników dobierasz wedle uznania i tego, dla ilu osób gotujesz.
Sposób przygotowania
Cebulę obierz i pokrój w grubszą kostkę. Paprykę umyj, oczyść z pestek i pokrój w paseczki. Jeśli uda Ci się kupić świeże pieczarki wystarczy je umyć i pokroić w talarki – jeśli nie, zdejmij z nich skórkę i dopiero wtedy pokrój.
Na patelnię wlej odrobinę oleju i wrzuć wszystkie składniki. Posyp delikatnie solą i pieprzem. Zostaw, aby się poddusiły. Gdy nieco wszytko zmięknie, zwiększ ogień i przyrumień warzywa. Następnie wlej ok. 1/2 szklanki wody (żeby była podstawa do sosu) i duś, aż wszystkie warzywa przestaną być twarde.
Ok. 2 łyżki śmietany i łyżkę mąki wymieszaj dokładnie z letnią wodą. Delikatnie wlej na patelnię mieszając. Uważaj, żeby się nie zważyło. Powinno zakipieć. Dodaj oregano i przyprawy, które lubisz. Duś jeszcze z 10 minut na wolnym ogniu.
Sos możesz podawać z każdym rodzajem makaronu, ewentualnie można go również zjeść z chlebem lub ryżem. Jest to danie sycące i wyjątkowo szybkie.
Bez problemu sos do makaronu można przechowywać w lodówce (jest nawet lepszy na drugi dzień, gdy się go odgrzeje).
Jeśli lubisz ser żółty – warto posypać nim jeszcze gorący sos. W sezonie, gdy trudno o cukinię, można ją zastąpić pomidorami lub kukurydzą z puszki. Smacznego 🙂