Weganie mają niemały kłopot z potrawami, które tradycyjnie wykorzystują ser. Pizza? Pierogi ruskie? Uwielbiamy te smaki, ale świadomie rezygnując z jedzenia produktów pochodzenia zwierzęcego, musimy sobie radzić inaczej. Na szczęście istnieją rozwiązania, dzięki którym znane potrawy wykorzystujące nabiał możemy zrobić całkiem na nowo.
Często się zdarza, że nie-weganie po spróbowaniu potraw wykorzystujących roślinny zamiennik sera nie są w stanie poczuć różnicy. Dzieje się tak, ponieważ do przygotowania wegańskiego sera poza orzechami używamy płatków drożdżowych, czyli nieaktywnej formy drożdży, które nadają charakterystycznego serowego smaku i zapachu, a dodatkowo wzbogacają wartość odżywczą potrawy, ponieważ są bogatym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B3 i B8), H i D oraz wielu mikroelementów.
Sprawdźmy więc, jak zrobić wegański parmezan i biały ser z orzechów nerkowca.
Wegański parmezan
Składniki:
100 g orzechów nerkowca
10 g płatków drożdżowych nieaktywnych
½ łyżeczki soli
¼ czosnku granulowanego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki włóż do blendera i miksuj do uzyskania oczekiwanej konsystencji. Tak przygotowany ‘parmezan’ nadaje się np. do posypania pizzy czy zagęszczenia sosu (np. pomidorowego do spaghetti). Można przechowywać w lodówce 2-3 tygodnie.
Wegański ser puszysty
Składniki:
250 g orzechów nerkowca
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
½ łyżeczki czosnku granulowanego
Skórka starta z jednej cytryny
Dwie łyżki soku cytryny
100 ml wody
2 łyżeczki płatków drożdżowych
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
30 ml oliwy z oliwek
zdj. www.bbcgoogfood.com
Przygotowanie:
Przed przygotowaniem orzechy należy namaczać przez kilka godzin, najlepiej przez noc. Po namoczeniu opłucz je, dokładnie osusz i przełóż do blendera dodając pozostałe składniki. Miksuj aż do uzyskania gładkiej masy (trochę twardszej niż hummus). Spróbuj, czy nie trzeba skorygować smaku przyprawami (dodaj cytryny jeśli jest za mało kwaskowaty, płatków drożdżowych jeśli chcesz więcej ‘serowego’ posmaku, soli lub czosnku jeśli smak jest zbyt mdły).
Tak przygotowany ‘ser’ można wykorzystać na kanapkach, np. z dodatkiem zielonego ogórka i rzodkiewki, do zagęszczania sosów, w pierogach ruskich. Można przechowywać w lodówce do 5 dni.