Mimo tego, że ciągle narzekamy na brak czasu – nadal wielu z nas przygotowuje własnoręcznie przetwory na zimę. Marynujemy owoce i warzywa, by móc cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Co najczęściej trafia do naszych słoików?
Domowej roboty konfitury, sałatki do obiadu, leczo… i wiele innych rzeczy możemy znaleźć w polskich spiżarniach. Wraz z końcem lata zaczyna się gorączkowe planowanie. Trwa wymiana przepisów pomiędzy koleżankami – "ta sałatka się sprawdziła, ta okazała niesmaczna, ten sok warto zrobić również w tym roku, a tamten dżem jest wart przetestowania…".
Jak wynika z badań marki MOSSO 50 procent z nas marynuje owoce i warzywa, 30 proc. robi dżemy i soki, a 20 proc. nalewki – wynik jest imponujący.
Dlaczego warto robić przetwory na zimę?
Warzywa są bardzo ważnym składnikiem w diecie każdego człowieka – stanowią źródło witaminy C i prowitaminy A, a także błonnika i składników mineralnych. Aby korzystać z ich walorów przez cały rok marynujemy je w wodzie lub occie. Warzywa, które najchętniej zamykamy w słoikach to: ogórki – wybiera je aż 84 proc. badanych, papryka – 72 proc., grzyby leśne – 50 proc., pieczarki – 37 proc., gruszki – 35 proc. oraz buraki – 20 proc. Marynowane warzywa sprawdzą się zarówno do obiadu, jak też do kanapek, mięs czy sałatek. Z analiz marki MOSSO wynika, że Polacy rzadko samodzielnie przygotowują sałatki czy surówki. Po gotowe, czyli takie, które można znaleźć na sklepowych półkach, sięga aż 82 proc. z nich.
Najczęściej marynowane warzywa i owoce. Źródło: MOSSO 2013
W zimę często brakuje nam smaku i zapachu owoców. Warto zatem własnoręcznie utrwalić wspomnienie po nich w postaci dżemów czy soków. Są nie tylko zdrowsze, ale także słoik domowych konfitur czy soku może być doskonałym prezentem dla bliskich. Z badań wynika, że aż 87 proc. kobiet przygotowuje i lubuje się w dżemie truskawkowym, 75 proc. w wiśniowym i jabłkowym. Ten ostatni ułatwi nam przygotowywanie zimowej szarlotki, a zmieszany z odrobiną cynamonu równie dobrze będzie smakował zapieczony z ryżem. Inne cieszące się popularnością dżemy to: malinowy – 51 proc., porzeczkowy – 20 proc. oraz jagodowy – 10 proc.
PRZECZYTAJ TEŻ:
Etykiety na przetwory – warto je mieć
StressFree
Na zdrowie, na chorobę
Podczas zimnej i szarej jesieni warto mieć po ręką witaminowe bomby, czyli domowej roboty soki. Według badanych w tej roli doskonale sprawdza się roztwór z malin – wybiera go aż 93 proc. Jest on skutecznym lekarstwem na przeziębienie. Zawiera naturalny kwas salicylowy, działający napotnie, a w konsekwencji obniżający gorączkę. Polacy chętnie robią także sok z truskawek – 68 proc., wiśni – 59 proc. oraz porzeczek – 50 proc. Sok z czarnej porzeczki jest bogatym źródłem witamin C i B, żelaza, jodu, kwasu foliowego, boru, wapnia i magnezu. Natomiast soki ze śliwek – 36 proc. oraz agrestu – 25 proc. poprawiają przemianę materii, a dzięki wysokiej zawartości witaminy A mają właściwości przeciwutleniające, co opóźnia proces starzenia się skóry.
Najchętniej robione soki. Źródło: MOSSO 2013
Na jesienne i zimowe wieczory sprawdzają się także nalewki. Najchętniej robioną w domowym zaciszu jest słynąca z wyrazistego smaku malinówka, którą wybiera 68 proc. badanych. Jest ona również bardzo skuteczna w walce z gorączką i przeziębieniem. Chętnie sięgamy także po nalewki z pigwy – 56 proc., wiśni – 50 proc., winogrona – 47 proc. czy brzoskwiń – 31 proc., które korzystnie wpływają na serce i układ krwionośny.
A Twoja spiżarnia?
Zastanawialiście się już, czy w tym roku jakieś własnoręcznie wykonane przetwory wzbogacą wasze zimowe zapasy? Może warto przygotować coś, nawet w symbolicznej ilości. Zobaczycie, jak wielką radość sprawi wam później pałaszowanie tych przysmaków.