Nie ma to jak dynia! W kuchni można wyczarować z niej mnóstwo pyszności, a jedną z nich jest zdrowa, pyszna i rozgrzewająca zupa, idealna na jesienne chłody!
Przepis na zupę-krem z dyni
- Składniki
1 mała dynia lub pół dużej
2 ziemniaki
Garść suszonych warzyw
Kawałek świeżego imbiru
Sos sojowy
Sól, pieprz, papryka, kurkuma do smaku
- Przygotowanie
Imbir trzemy bądź kroimy na cieniutkie plasterki (ok. 1 łyżka – im więcej imbiru, tym bardziej rozgrzewająca będzie zupa), smażymy w garnku minutę na odrobinie oleju lub klarowanego masła. Dynię przekrajamy na pół i usuwamy środek, obieramy*. Jeśli używasz dyni hokkaido, nie musisz jej obierać.
Do garnka wrzucamy dynię pokrojoną w kostki, 1-2 ziemniaki (też pokrojone) i suszone warzywa. Dodajemy sól, pieprz, kurkumę i paprykę (słodką lub ostrą). Dolewamy odrobinę wody i dusimy ok. 10 minut sprawdzając, czy woda nie wyparowała. Po tym czasie dolewamy więcej wody (tylko do momentu przykrycia warzyw) i gotujemy przez kolejne 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie. Wtedy miksujemy i ewentualnie dolewamy wody, jeśli zupa jest za gęsta. Doprawiamy sosem sojowym, ew. maggi.
Podajemy na talerzu z odrobiną śmietany lub jogurtu i listkiem bazylii. Jest pyszna z grzankami!
*Jak najlepiej obrać dynię? Pokrój ją na cienkie łódki i użyj obieraczki do warzyw.