Bakłażan (inaczej oberżyna) to doskonałe źródło błonnika, potasu, wapnia i magnezu. Bakłażan wspomaga trawienie, pomaga obniżyć poziom cholesterolu, a w jego fioletowej skórce znajdują się antocyjany, które mają działanie antyoksydacyjne.
Bakłażan po koreańsku
Tym razem proponujemy przepis na bakłażana w stylu koreańskim. Tak przygotowany może stanowić świetną przystawkę lub może być podany w miejsce sałatki. W tym przepisie bakłażana przygotowujemy na parze – w specjalnym garnku lub w parowarze.
Przepis na bakłażana z sosem sojowym
Składniki:
2 bakłażany
2 łyżki oleju sezamowego
Zielona cebulka – posiekana
2 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku – przeciśnięte
1 łyżeczka ostrej papryki (np. chili)
2 łyżeczki sezamu
Przygotuj sos
W misce przygotuj sos – połącz olej sezamowy z cebulką, sosem sojowym, czosnkiem i chili.
Przygotuj bakłażana
Pokrój bakłażana wzdłuż na około półtoracentymetrowe plastry, te plastry potnij na średniej wielkości prostokąty, nie mniejsze niż 3cmx5cm. Gotuj je na parze przez około 10 minut. Następnie, kiedy trochę ostygną rozerwij je wzdłuż palcami lub przy pomocy widelca na 3-4 paseczki. Bakłażana dodaj do miski z sosem, dobrze wymieszaj i posyp nasionami sezamu. Najlepiej smakuje z ryżem!