W sałatce, na kanapce, jako dodatek do sosu… lubisz świeże liście cebuli potocznie zwane szczypiorkiem? Możesz zapewnić sobie do nich dostęp przez cały rok i wcale nie mamy na myśli ciągłego kupowania.
Pokrojony szczypior nie tylko ma walory wizualne/dekoracyjne – ale przed wszystkim dobrze smakuje i jest zdrowy. Warto o nim pamiętać w codziennej diecie.
Czy to nie wygląda apetycznie?
Cebulę możesz zasadzić w większej doniczce wypełnionej ziemią. Dzięki temu, że jest jej większa ilość – zawsze będziesz miał zasoby szczypioru do wykorzystania.
Jak jeszcze można hodować cebulę na świeży szczypior:
- opcja minimalistyczna – wlej wodę do słoika, szklanki lub jakiegoś innego szklanego pojemnika i umieść na nim cebulę – pamiętaj, by cebula była zanurzona w wodzie tylko spodnią jej częścią, niezbyt głęboko w wodzie. Sprawi to, że będzie mogła pobierać wodę – wypuści liście – i przy tym szybko nie zacznie gnić.
- opcja artystyczno-użytkowa (dobra zabawa dla dzieci) – przygotuj dużą, plastykową butlę po wodzie mineralnej – odetnij jej górną część tak, by można było napełnić ją ziemią. Wytnij w butli otwory niewielkie. Wsyp do butli ziemię – ugnieć ją. Wytnij w butli otwory niewielkie – umieść w nich małe cebule (posadź je w nich). Cebula zapuści korzenie – i liście… Powstanie cebulowa wieża:)
A oto dzieło naszej redakcyjnej Koleżanki – piękna wieża:)