Falafel to zdrowy przysmak pochodzący z krajów arabskich. Przygotowywany jest z ziaren cieciorki.
Roślina ta jest doskonałym źródłem białka, witamin z grupy B, wapnia i żelaza oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki suchej cieciorki
- 1-2 łyżki bułki tartej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka zmielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki kurkumy lub curry
- szczypta pieprzu kajeńskiego lub chilli
- 2 pęczki siekanej zielonej pietruszki
- sól
WYKONANIE
Namoczoną przez noc cieciorkę płuczemy, a następnie odsączamy i mielimy na drobno. Mieszamy z pozostałymi składnikami. Z tak powstałej masy formujemy kulki i smażymy w głębokim tłuszczu, najlepiej na maśle ghee. Podajemy z chlebkiem pita i warzywami oraz z jakimś dobrym sosem.