Placki ziemniaczane, niby takie proste danie. Ale przecież poeksperymentować nie zaszkodzi?
Wszyscy znamy placki z ziemniaków tartych na gładką masę z dodatkiem mąki, jajka, cebuli i pieprzu. Ale czy nie warto dodać do tego dania odrobiny własnej kreatywności? Spróbujmy!
Łatwy przepis na pyszne placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii i marchewki.
1. Bierzemy kilka ziemniaków, niewielką cukinię (ze skórką) oraz marchewkę i trzemy na najgrubszych oczkach tarki.
2. Dodajemy jedną drobniutko pokrojoną lub startą cebulę i rozdrobnioną natkę pietruszki.
3. Do tego dodajemy jedno jajko i dwie łyżki mąki pszennej.
4. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy
5. Nabieramy łyżkę masy i cienko układamy na patelni z rozgrzanym olejem.
6. Smażymy ok. 2-3 minuty z każdej strony.
7. Wykładamy na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu.
Placki schodzą z patelni cudownie złociste i chrupiące!
Po przełożeniu na talerz możecie dodać na wierzch odrobinę śmietany – gorący placek wspaniale skomponuje się w ustach z zimną śmietaną… Mmmm!!!
Sos do placków
A jeśli chcecie, przygotujcie sos grzybowy, najlepiej z kurek – będzie idealny do placków ziemniaczanych. Możecie użyć świeżych lub mrożonych kurek. Ja wolę mrożone blanszowane, bo jest mniej kłopotu z myciem… 😊
Oto przepis na szybki sos z kurek:
Na patelni lub w rondelku smażymy na złocisty kolor bardzo drobniutko pokrojoną cebulę. Na patelnię dodajemy kurki, odrobinę wody i dusimy kilkanaście minut na wolnym ogniu. Następnie dolewamy jeden kubeczek śmietanki kremowej i całość mieszamy wciąż podgrzewając na małym ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym jasnym. Mieszamy aż zgęstnieje. No i polewamy nim nasze placki… Pyyyycha!