Trudno wyobrazić sobie wakacyjne wieczory bez GRILLA…:) Chyba nie ma osoby, która nie lubi zapachu grillowanych pyszności. Nie mówiąc już o ich wyjątkowym smaku! Istnieje błędne przekonanie, że domowy grill musi być niezdrowy. Kojarzy się raczej z kiełbaskami i ociekającym tłuszczem mięsem. Nic bardziej mylnego!
Odpowiednio przyrządzone potrawy z grilla są wyjątkowo zdrowe i niskokaloryczne. Przysmaki z rusztu przyrządzamy z użyciem niewielkiej ilości tłuszczu lub zupełnie bez niego! Dodatkowo, podczas grillowania cały zbędny tłuszcz wykapuje z potrawy! Co więcej, większość witamin zostaje na swoim miejscu! Życzę Ci wspaniałej uczty:)
Dania na grilla – przepisy
Dietetyczny łosoś z grilla ze świeżym rozmarynem – 2 porcje
- dwa kawałki fileta z łososia (razem 200g)
- dwie gałązki rozmarynu, sól, świeżo mielony biały pieprz
- sok z cytryny
- 2 ziemniaki 200 g
- mieszanka sałat
- ocet balsamiczny
KURSY ONLINE:
Pokochaj Swoje Ciało
Nieważne, jaki nosisz rozmiar, i tak możesz poczuć się dobrze w swoim ciele. Niech piękno i moc będą z Tobą!
Łososia skrop sokiem z cytryny, posyp przyprawami i listkami rozmarynu i włóż do lodówki na 1 godzinę. Smaż na grillu po 15 minut z każdej strony (możesz użyć piekarnika lub patelni grillowej). Zjedz z ziemniakiem z grilla lub ugotowanym w mundurku i sałatą skropiona octem balsamicznym.
Warzywa grillowane w marynacie – jedna porcja
Warzywa z grilla w marynacie to świetny sposób na naprawdę zdrowe i niskokaloryczne danie z grilla. Jedna porcja warzyw to tylko 80 kcal, a zapewniam Cię, że najesz się nimi do syta:) Warzywa to niezbędny element diety niskokalorycznej. Są tak bardzo zdrowe i cieszą tym, jak mało maja kalorii. Proponuję Wam przyrządzenie ich na grillu.
- 1 mała cukinia lub bakłażan 300 g
- 1 mała papryka 150 g
- 4 pomidorki koktailowe 100 g
- Łyżeczka oliwy 5 g
- Sok z połowy cytryny
- Ząbek czosnku
- Garść świeżych ziół – tymianku, bazylii, rozmarynu (zioła można zastąpić suszonymi)
- Sól, pieprz
Przygotuj marynatę z ziół, czosnku, oliwy, soku z cytryny, soli pieprzu i wody. Marynata powinna być na tyle gęsta, aby nie spłynęła całkowicie z warzyw. Cukinię pokrój w plastry, paprykę przekrój wzdłuż na paski, posmaruj warzywa marynatą i odstaw na godzinę. Piecz na grillu na tacce, najlepiej pod przykryciem.
W ten sposób możesz przygotować również inne warzywa np. brokuły, kalafior, a także pieczarki.
Ziemniaczki prowansalskie z grilla 4 porcje
Ziemniaczki prowansalskie z grilla – pyszny i zdrowy sposób na przyrządzenie ziemniaków. Odpowiednio przyrządzone ziemniaki (bez tłustych sosów) świetnie nadają się dla osób będących na diecie. Proponuję aromatyczne ziemniaczki z grilla z ziołami prowansalskimi:)
- 4 duże ziemniaki młode 400g
- Łyżeczka oliwy 5g
- Łyżka ziół prowansalskich
- Łyżka mielonego kminku
- Szczypta gałki muszkatołowej
- Sól, pieprz
Ziemniaki umyj i ugotuj. Jeśli są młode, nie obieraj ich. Ugotuj bez dodawania soli. Ugotowane ziemniaki pokrój w plastry grubości jednego centymetra. Połóż na tacce do grillowania, skrop oliwą i posyp przyprawami. Piecz na tacce, a kiedy się zarumienią, obróć na drugą stronę. Na koniec posól i dopraw pieprzem.
Dietetyczne szaszłyki rybne – 2 porcje po 300 kcal lub 3 po 200 kcal
Składniki:
- Cukinia 300 g
- Papryka 200 g
- Czerwona cebula100 g
- 2 filety z mintaja, dorsza lub morszczuka (200g)
- Pół pomarańczy 100 g
- 12 pomidorków koktajlowych 240 g
- 10 g oliwy
- Sok z połowy cytryny
- Oregano, świeży rozmaryn, tymianek, sól, pieprz
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego 60 g
Przygotowanie:
Rybę pokrój na kawałki (jeżeli była mrożona to dobrze odsącz ją z wody) dopraw lekko solą i pieprzem, polej sokiem z cytryny i obłóż świeżym rozmarynem. Włóż do lodówki na min. pół godziny. Cukinię pokrój na grube plastry i zblanszuj – zanurz na krótko we wrzątku, paprykę pokrój w kostkę. Pomarańczę oraz cebulę podziel na cząstki. Każdego pomidorka podziel na pół. Nadziewaj na szpikulce kawałki ryby na przemian z cukinią, pomarańczą i cebula. Posyp przyprawami oraz polej odrobiną oliwy. Piecz na grillu po 10 minut z każdej strony. Przed podaniem skrop sokiem z cytryny. Zjedz z chlebem podpieczonym na grillu.
Smacznego 🙂
PS Może wam się jeszcze przyda:
Zdrowa przyprawa – przepis
- 100 g suchej włoszczyzny
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 3 łyżeczki lubczyku ogrodowego
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 2 łyżeczki cukru (ja użyłam brązowego)
- 1 łyżeczka słodkiej sproszkowanej papryki
Przygotowanie:
Suszone warzywa zmiksuj blenderem lub utrzyj w moździerzu. Dodaj przyprawy i wymieszaj. Gotowe:) Przyprawę możesz używać zamiast kostki rosołowej.