Kolorowe, smaczne, a do tego pięknie wyglądają na choince – pierniki. Warto je zrobić, rozdać wśród rodziny i znajomych, sprawić innym radość. Staną się prawdziwą ozdobą stołu, wzbudzając zachwyt nie tylko u dzieci, ale i u dorosłych.
Składniki:
1/2 l miodu
1 jajko
5 łyżek cukru
0,5 kg mąki lub więcej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
landrynki
Wykonanie:
Wymieszaj: 1/2 l miodu, 1 jajko, 5 łyżek cukru
Następnie dodaj: 0,5 kg mąki lub więcej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
Wyrobione ciasto włóż na 24 h do lodówki
LANDRYNKI (niezbędne!) rozkrusz (każdy kolor oddzielnie) w mikserze lub młotkiem.
Z ciasta wytnij różne kształty, a w nich dowolnie środek. Może być np. serce, a w nim "okienko" w kształcie choinki – co kto lubi i co się komu podoba!
Układaj pierniki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – w wycięte "okienka" wsyp pokruszone landrynki, najlepiej "z górką" (można dosypać w trakcie pieczenia, gdy już widać jak się roztapiają).
Trzeba pamiętać o wycięciu dziurek na sznureczek przed pieczeniem (jeśli "witrażyki" mają wisieć w oknie lub na choince). Najlepiej robić to zwykłą słomką.
Blachę wkładamy na 10 min. do piekarnika nagrzanego do 150-160 st. C
Wychodzą śliczne pierniki na choinkę – WITRAŻE! I baardzo słodkie…
Źródło: MiastoDzieci.pl