W przypadku wielu produktów spożywczych przechowywanie w lodówce jest koniecznością. Są jednak i takie, którym trzymanie w chłodzie wręcz szkodzi. Zobaczcie, których produktów nie należy wkładać do lodówki.

20 produktów, których nie musisz przechowywać w lodówce

 

Ziemniaki

przechowywanie żywności

Zimna temperatura rozbija skrobię w ziemniakach, przez co pogarsza się ich smak i struktura. Najlepiej przechowywać je w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu, w opakowaniu umożliwiającym "oddychanie."

 

Pomidory

przechowywanie żywności

Przechowywanie pomidorów w lodówce powoduje, że tracą smak i pogarsza się ich struktura. Chłód lodówki zatrzymuje proces dojrzewania, co z kolei nie pozwala im na osiągnięcie odpowiedniego smaku i aromatu. Najlepiej trzymać pomidory w koszyku na blacie.

 

Cebula

przechowywanie żywności

Całe cebule nie lubią zimna, a tym bardziej wilgotności, jaka panuje w lodówce. Mogą wtedy pleśnieć i mięknąć. Surowa, niepocięta cebula powinna "oddychać". Do lodówki należy wkładać cebulę obraną czy pociętą, najlepiej w zamkniętym pojemniku.

 

Czosnek

przechowywanie żywności

Mocny aromat zachowamy przechowując czosnek w chłodnym, suchym i "oddychającym" pojemniku. Umieszczenie czosnku w lodówce przyśpiesza jego kiełkowanie, może również powodować pleśń i sprawić, że będzie miękki. Po rozerwaniu główki ząbki czosnku najlepiej zużyć w ciągu 10 dni.

 

Jabłka

przechowywanie żywności

Zawsze warto mieć w domu jabłka – są smaczne i zdrowe. Najlepiej przynieść do domu tyle, ile zjemy do dwóch tygodni – wtedy nie będzie potrzeby przechowywania ich w chłodzie i nie stracą na smaku i wartości.

 

Gruszki

przechowywanie żywności

Czy wiedzieliście, że gruszki nie dojrzewają na drzewie? Właśnie tak, najlepiej dojrzewają na kuchennym blacie w temperaturze pokojowej. W ten sposób osiągają soczysty i słodki smak. Należy więc unikać chłodzenia niedojrzałych gruszek, ponieważ to spowolni proces ich dojrzewania.

 

Bakłażany

przechowywanie żywności

Bakłażany należy przechowywać w temperaturze pokojowej, ale nie bezpośrednio wystawione na działanie słońca. Przechowywanie bakłażana w lodówce może pogorszyć zarówno smak, jak i strukturę warzywa. Bakłażan powinien być trzymany oddzielnie, ponieważ jest wrażliwy na wydzielany przez wiele warzyw i owoców przyspieszający dojrzewanie etylen.

 

Awokado

przechowywanie żywności

Kremowy smak najbardziej można docenić w temperaturze pokojowej. Twarde awokado szybciej dojrzeje na kuchennym blacie. Do lodówki włóż tylko dojrzałe awokado, którego nie chcesz od razu użyć.

 

Owoce z pestką

przechowywanie żywności

Brzoskwinie, morele, nektarynki, śliwki – najlepiej dojrzeją w temperaturze pokojowej. Chłód lodówki niszczy strukturę owocu. W lodówce możesz umieścić owoce dojrzałe, których nie chcesz zużyć od razu.

 

Banany

przechowywanie żywności

Banany najlepiej zachowują składniki odżywcze w temperaturze pokojowej, dlatego nie powinny być umieszczane w lodówce. Zimne temperatury spowalniają proces dojrzewania bananów, a wilgotność i ciemność lodówki ułatwiają gnicie.

 

Dynie

przechowywanie żywności

Dynie nie powinny być umieszczane w lodówce. Należy je przechowywać w dobrze wentylowanym pomieszczeniu, najlepiej w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu, jak spiżarnia.

 

Owoce cytrusowe

przechowywanie żywności

Owoce cytrusowe dojrzewają w temperaturze pokojowej, trzymanie ich w lodówce hamuje ten proces. Chłód lodówki źle wpływa na te owoce, ponadto absorbują one zapachy innych produktów.

 

Zielone ogórki

przechowywanie żywności

Niska temperatura przyspiesza gnicie skórki na ogórku, dlatego najlepiej przechowywać go w suchym miejscu w temperaturze pokojowej.

 

Marchewki

przechowywanie żywności

Również marchewki szybciej psują się, jeśli są przechowywane w lodówce. Marchew należy przechowywać w ciemnym miejscu, z dala od światła słonecznego.

 

Papryka

przechowywanie żywności

Papryka powinna być przechowywana poza lodówką, w suchym i chłodnym miejscu, aby dłużej zachowała świeżość i soczyste kolory.

 

Miód

przechowywanie żywności

W lodówce miód może się krystalizować. Aby był idealnie gładki, należy przechowywać go w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Miód to naturalnie konserwowana żywność, więc nie potrzebuje dodatkowej pomocy.

 

Kawa

przechowywanie żywności

Kawa wymaga przechowywania w chłodnym i ciemnym, a szczególnie suchym miejscu – wilgoć obecna w lodówce nie pomaga. Dodatkowo, kawę należy trzymać w szczelnie zamkniętym pudełku.

 

Orzechy

przechowywanie żywności

Chłodne temperatury pomagają zapobiegać jełczeniu orzechów, ale jednocześnie tłumią orzechowy posmak. Łuskane orzechy mogą również absorbować inne zapachy czające się w lodówce. Dobrze przechowywać orzechy w suchym, chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym pojemniku, najlepiej szklanym. Jeśli chcesz przechowywać orzechy bardzo długo, rozważ ich zamrożenie.

 

Oliwa z oliwek

przechowywanie żywności

Przechowywanie oliwy z oliwek w lodówce spowoduje, że stwardnieje. Trzymaj oliwę z oliwek w ciemnym, chłodnym miejscu, w przeciwnym razie uzyska ona prawie gęstość masła.

 

Masło orzechowe

przechowywanie żywności

Przechowywanie masła orzechowego w lodówce spowoduje jego twardnięcie i wysuszenie. Dzięki trzymaniu w ciemnym i suchym miejscu, np. w szafce kuchennej, masło orzechowe będzie gładkie, miękkie i gotowe do smarowania.