tarta z dynią i serem pleśniowym

Wspaniała, bardzo sycąca potrawa. Idealna na lunch lub wczesną kolację. 

Interesujące połączenie słodkiej dyni i ostrego sera.

SKŁADNIKI

na ciasto:

  • 125 g mąki pszennej
  • 75 g schłodzonego masła
  • zimna woda
  • sól

 

na farsz:

  • 250 g nieobranej dyni
  • 1 łyżka oliwy
  • 250 ml śmietany 36 proc.
  • 175 g sera pleśniowego
  • 3 jajka
  • sól
  • pieprz

WYKONANIE:
Kawałek dyni ze skórką posmaruj oliwą, połóż na blaszkę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na około 30 minut – poczekaj aż miąższ dyni będzie bardzo miękki. Wyjmij i ostudź. Gdy będzie chłodniejsza wydrąż miąższ do miseczki.

Do miski z mąką dodaj szczyptę soli i kawałki schłodzonego masła. Wygniataj ciasto ręką stopniowo dodając zimną wodę. Zagniecione ciasto powinno być miękkie i elastyczne. W razie potrzeby dodak więcej mąki lub wody.

Ciasto rozwałkuj i włóż do okrągłej formy do tart o średnicy około 22 cm. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 10-15 minut.

Miąższ dyni rozgnieć widelcem i wymieszaj z połową śmietany, dopraw solą i pieprzem. Masę wyłóż na podpieczony spód tarty. Ser pleśniowy pokrój na plastry i rozłóż na dyniowej masie. Pozostałą śmietanę ubij z jajkami i wylej na ser.

Tartę wstaw do piekarnika. Piecz 30-40 minut, aż wierzch się zarumieni. Podawaj na ciepło.