karob

Wielu ludzi na świecie nie wyobraża sobie życia bez czekolady, która bardzo często kojarzy się nam z ogromną przyjemnością i poczuciem szczęścia. Niestety jej główny składnik, czyli kakao jest produktem silnie alergizującym, dlatego też osoby które mają skłonność do alergii powinny się go wystrzegać.

Ponadto naturalnymi składnikami kakao są m.in.: kofeina i teobromina – stymulanty metaboliczne, powodujące m.in.: nerwowość, nadpobudliwość, przyśpieszenie oraz zaburzenie pracy serca, a także wzrost ciśnienia krwi.

Kofeina działa również moczopędnie, co sprzyja utracie wapnia i witamin rozpuszczalnych w wodzie oraz zakłóca pracę enzymów odpowiedzialnych za produkcję energii, co wpływa na jej obniżenie. Co więcej, obecny w kakao kwas szczawiowy blokuje prawidłowe wchłanianie wapnia. Poważnym problemem są także zanieczyszczenia występujące w kakao. Badania wykazały, że w ziarnie kakaowca mogą znajdować się duże ilości aflatoksyn, które są rakotwórczym metabolitem wytwarzanym przez pleśnie.

Karob – co to takiego?

Karob to mączka chleba świętojańskiego. Roślina ta zarówno wyglądem jak i smakiem przypomina kakao i może być stosowana jako jej zamiennik. Nie zawiera szkodliwej teobrominy i innych wyżej wymienionych składników obecnych w kakao. Co więcej jest produktem wysoce odżywczym – dlatego też, wprowadzając go do naszej diety odnosimy szereg korzyści zdrowotnych:

  • w porównaniu do czekolady karob jest o 1/3 mniej kaloryczny, ma 3 razy więcej wapnia oraz aż 7 razy mniej tłuszczu
  • jest dobrym źródłem witaminy A i witamin z grupy B oraz zawiera również magnez, potas, śladowe ilości żelaza, a także sporą ilość błonnika i białka
  • dzięki zawartym w nim garbnikom karob poprawia trawienie
  • obecny w nim kwas galusowy jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników, sprzyja obniżeniu poziomu „złego” cholesterolu, działa również przeciwbólowo, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie
  • karob zawiera również substancje czynne, które pomagają w leczeniu astmy i problemów wywołanych przez alergie; stosuje się go również u palaczy, gdyż ma działanie wykrztuśne
  • zawarte w karobie taniny bardzo dobrze wiążą się z toksynami i hamują rozwój bakterii, co znalazło zastosowanie w leczeniu biegunek

 

Karob bez problemu można dostać w sklepach ze zdrową żywnością, a także w niektórych supermarketach. Asortyment jest duży, możemy zdecydować się zarówno na gotowe produkty zawierające go w swoim składzie, jak również czysty proszek, który można używać do domowych deserów i wypieków. Przydatny jest także do tradycyjnych czekoladowych przepisów, w których zamiast kakao odmierzamy równoważną ilość karobu. Co więcej produkt ten, w przeciwieństwie do kakao ma naturalnie słodki smak, dlatego też należy zmniejszyć ilość cukru lub innej substancji słodzącej dodawanej do potrawy.