oliwa z butelce

Operacje usunięcia woreczka żółciowego stają się coraz powszechniejsze. Nagromadzone w woreczku kamienie są przyczyną bólu i wydawać by się mogło, że tylko skalpel może temu zaradzić. Wiele osób nie zdaje sobie jednak prawy z tego, że można próbować usunąć kamienie żółciowe naturalnym sposobem.

Wielu specjalistów twierdzi, że usunięcie woreczka żółciowego nie wpływa jakoś negatywnie na jakość życia człowieka po operacji, inni natomiast uważają, że woreczek żółciowy pełni istotną rolę w organizmie ludzkim.
 
 

Woreczek żółciowy – funkcje i problemy

Główną funkcją woreczka żółciowego jest gromadzenie i przechowywanie żółci wytwarzanej w wątrobie. Żółć pomaga organizmowi trawić tłuszcze. Jeśli płyn żółciowy zawiera zbyt dużo cholesterolu, soli żółciowych czy bilirubiny może stwardnieć tak, że powstaną kamienie żółciowe.
 
Kamienie żółciowe mogą blokować normalny przepływ żółci jeśli przemieszczą się z woreczka żółciowego i umiejscowią w  jednym z kanałów, które przenoszą żółć z wątroby do jelita cienkiego. Jeśli żółć zostaje uwięziona w  którymś z tych kanałów może to doprowadzić do zapalenia pęcherzyka żółciowego, kanałów lub w rzadkich przypadkach – wątroby. Inne kanały otwarte są do przewodu żółciowego wspólnego, w tym przewodów trzustkowych, które niosą enzymy trawienne z trzustki. Sprawia to, że czasem kamienie żółciowe przechodzące przez przewód żółciowy wspólny, mogą powodować stany zapalne również w trzustce.

Przyczyny powstawania kamieni żółciowych 

Powstawanie kamieni żółciowych związane jest ze złym sposobem odżywiania. Zdrowy pęcherzyk żółciowy doskonale funkcjonuje, jeśli w twojej diecie są zdrowe tłuszcze. Działa on jak przechowalnia i obiekt wydawania – uwalniając dokładną taką ilość żółci, jaka jest niezbędna w danym momencie.  
 
Jeśli zależy Ci na zdrowiu, wystrzegaj się diety  zawierającej wysoko przetworzone oleje/tłuszcze, oleje oznaczone jako „rafinowane” – nie są one dobre dla prawidłowego funkcjonowania pęcherzyka żółciowego. Mogą powodować w pęcherzyku zastój żółci, która będąc zbyt gęsta nie będzie mogła przejść przez kanały. 
 
Wysoko przetworzone tłuszcze występują w margarynie, śmieciowej żywności i wielu olejach sprzedawanych w supermarketach – używanie ich to prosta droga do wielu problemów zdrowotnych, także tych związanych z pęcherzykiem żółciowym.
 
Czytaj etykiety na każdym z tych produktów i nie kupuj  niczego, co ma w składzie tłuszcze trans (nawet jeśli na produkcie wielkimi literami napisano "naturalny" lub "zapewni zdrowe serce"). Podczas spożywania zdrowych tłuszczów, takich jak organiczny olej kokosowy z pierwszego tłoczenia i olej z oliwy itp., twój woreczek żółciowy kurczy się i uwalnia odpowiednią ilość żółci potrzebną do podziału tych tłuszczów. Organizm może prawidłowo funkcjonować.

Oleje – czy wiesz co jesz?

Być może już to dawno zauważyłeś, ale jeśli zostawisz margarynę na kuchennym blacie i nie schowasz jej do lodówki –  stopi się ona, jednak nie połasi się na nią żaden owad, nawet mucha… Nie będzie się psuć czy pachnieć inaczej. Samo to powinno być powodem do zastanowienia i niepokoju. Dlaczego tak jest?
 
Margaryna jest 100% produktem przemysłowym –  nie ma w niej nic, co by przypominało żywność, nie jest to jedzenie!  Oprócz toksycznych chemikaliów powinniśmy pamiętać, że zawiera ona tłuszcze trans
 

Proste życie warsztaty

Wejdź na drogę prostego życia – już teraz!

 
Tłuszcze trans należą do tłuszczów z grupy nienasyconych. W naturalnych tłuszczach zwierzęcych pochodzących od przeżuwaczy,  izomery trans stanowią ok. 3-5% objętości tłuszczów. Występują one w mleku i produktach powstających z przetwarzania mleka, w wołowinie i baraninie. W znacznie większych ilościach występują zaś one w wielu, choć nie wszystkich półsyntetycznie wytwarzanych stałych tłuszczach roślinnych – takich jak margaryna i masło roślinne (otrzymywane w wyniku częściowego uwodorniania naturalnych tłuszczów roślinnych). Zmiana konfiguracji z cis na trans powoduje, że zmienia się kształt cząsteczki, co radykalnie zmienia ich metabolizm. Istnieją dowody na to, że częste spożywanie tłuszczów trans ma negatywny wpływ na zdrowie – zwiększa się ryzyko nowotworów, wystąpienia miażdżycy, cukrzycy i otyłości.  
 
W przypadku margaryny proces uwodorniania wygląda tak, że olej roślinny, wykorzystywany w jej produkcji jest podgrzewany do bardzo wysokiej temperatury powodując w ten sposób jełczenie. Potem dodaje się do tego wiele innych chemicznych środków, które sprawiają, że ta obrzydliwa mieszanina przyjmuje kremową konsystencję, jest smaczna i łatwo się rozsmarowuje. 
 
Nie należy wierzyć reklamom, które próbują wtłoczyć nam do głowy, że każda margaryna to zdrowie i lepsza kondycja. Producenci prześcigają się w zachwalaniu prozdrowotnych właściwosći swoich produktów, bo zależy im na wysokich zyskach. Podkreślanie, że margaryna jest źródłem potrzebnych nam nienasyconych kwasów tłuszczowych bywa zwodnicze – w trakcie produkcji, nienasycone kwasy są przekształcane w nasycone, a na domiar złego powstają wspomniane już, szkodliwe tłuszcze trans.

Zdrowe tłuszcze

Alternatywą dla margaryny jest używanie 100% organicznego masła bez żadnych innych dodatków. Badania wykazały, że masło może pomóc w zapobieganiu wielu chorób, takich jak zapalenie stawów, nowotwory, osteoporoza i choroby serca. Masło zawiera wiele witamin i minerałów, jest dobre dla twojego zdrowia i ma świetny smak. Jest czymś naturalnym, a nie chemicznym tworem.
 
Jak podkreśla Prof. Grażyna Cichosz w wywiadzie dla czasopisma "Duży Format" – "Przeciwnicy spożywania tłuszczów zwierzęcych pomijają fakt, że przy spożyciu masła czy smalcu wzrasta poziom zarówno złego LDL, jak też dobrego HDL cholesterolu. Podczas gdy przy spożyciu sztucznych izomerów trans, czyli margaryn, wzrasta poziom złego LDL i maleje poziom dobrego HDL cholesterolu. Spożycie margaryny aż 10-krotnie zwiększa prawdopodobieństwo miażdżycy w porównaniu ze spożyciem tej samej ilości masła lub smalcu. Dodatkowo margaryna stanowi zagrożenie otyłością, cukrzycą typu 2 i nowotworami" [1]. 
  
Zamiast standardowego oleju kuchennego warto stosować organiczną, tłoczoną na zimno oliwę z pierwszego tłoczenia (korzystną dla zdrowia). Należy powstrzymywać się przed spożyciem wszystkiego, co ma w składzie słowa  "uwodorniony" i "rafinowany". Możecie używać również bardzo zdrowych olei (nadających się do przygotowania potraw w dużych temperaturach) : olej arachidowy, avocado, olej z pestek winogron.
 
Olej kokosowy, olej sezamowy i oliwa z oliwek najlepiej spożywane w ich surowej postaci  są także bardzo zdrowe dla serca.

Jak usunąć kamienie żółciowe – naturalne sposoby

 
Jeśli podejrzewasz, że kamienie żółciowe mogą stanowić twój problem i chciałabyś spróbować pozbyć się ich naturalnym sposobem, warto zrobić to zanim będzie potrzebna interwencja chirurga. Im kamienie większe, tym trudniej się bowiem ich pozbyć. 
 
Wymieszaj następujące składniki:
  • Sok z jednej cytryny
  • ½ łyżka siarczanu magnezu (kupuje się go w aptece)
  • 1 łyżka ekologicznej oliwy z oliwek
 
Napój ten należy wypić pierwszy z samego rana przed śniadaniem i pić co 2 godziny przez cały dzień. Pamiętać należy również, aby nie spożywać żadnych tłuszczy dzień przed zastosowaniem kuracji i w dniu jej trwania.
 
Możesz również przetestować inny specyfik:
  • Wymieszaj ½ litra soku z grejpfruta z 1 szklanką oliwy z oliwek – wypij to tuż przed snem. Nie wstawaj z łóżka, za wyjątkiem wyjścia do toalety. 

Zaskakujące efekty

Działanie kuracji może cię bardzo zaskoczyć. Dzięki niej masz szansę usunąć ze swojego organizmu wiele kamieni żółciowych. Gdybyś jednak nie zobaczył żadnych efektów za pierwszym razem, wykorzystaj jeden z tych sposobów następnego dnia.  Czasem konieczne jest powtórzenie „zabiegu”, by efekt był satysfakcjonujący. 
 
Koniecznie napiszcie swoją opinię, jeśli zdecydujecie się wykorzystać te naturalne sposoby usuwania kamieni żółciowych
 
 
 
[1] Krystyna Naszkowska, My chcemy masła a nie margaryny, „Duży Format”. 
http://wyborcza.pl/1,76842,7717475,My_chcemy_masla_a_nie_margaryny.html?as=1&startsz=x
 
W oparciu o: Kathy Hughes “Remove Gallstones Naturally”.
 
 * Artykuł nie stanowi  porady medycznej, lekarskiej czy farmaceutycznej. Czytelnik przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji co do leczenia, powinien skonsultować się (w zależności od potrzeb) z lekarzem lub farmaceutą.