Ciecierzyca pochodzi z okolic Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu, jednak jej smak i możliwości wykorzystania w codziennej kuchni ogarnęły cały świat. Głównie wykorzystuje się ją w kuchni włoskiej, indyjskiej, greckiej i hiszpańskiej, ale i poza nimi występuje ogromna i wciąż rosnąca liczba potraw, w których można wykorzystać ciecierzycę.

Ciecierzyca, niodzowny produkt w kuchni weganina, poza wspaniałym smakiem charakteryzuje się wysoką zawartością białka i błonnika, zawiera także szereg witamin i minerałów kluczowych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, jak potas, magnez, wapń czy witaminy K i B6. Dzięki swoim wartościom odżywczym, ciecierzyca wspomaga walkę z różnymi schorzeniami.

 

Oto niektóre z wielu wartości odżywczych ciecierzycy:

 

Błonnik – pomaga walczyć z cukrzycą poprzez obniżanie ilości cukru we krwi i wyrównywanie poziomu insuliny. Pomaga również obniżyć poziom cholesterolu zmniejszając ryzyko chorób serca. Zapobiega zaparciom i dba o prawidłowe działanie przewodu pokarmowego. Dzięki zawartości błonnika zjedzenie ciecierzycy daje uczucie pełności, co sprzyja redukcji wagi ciała.

Żelazo, wapń, witamina K –  korzystnie wpływają na strukturę kości.

Potas – pomaga utrzymać odpowiednie ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko zachorowań na chorobę niedokrwienną serca

Cholina – wspomaga prawidłową pracę mięśni i pamięć. Pomaga zwalczać wolne rodniki i usuwać tłuszcz z wątroby.

 

KURSY ONLINE:
pokochaj-swojePokochaj Swoje Ciało
Więcej zdrowia, pewności siebie, radości życia i energii do działania

 

Jak przyrządzać ciecierzycę

 

Ciecierzycę można kupić w formie surowej lub w zalewie. Nie zaleca się jeść ciecierzycy na surowo, ponieważ zawiera ona toksyny i tzw. substancje antyodżywcze hamujące wchłanianie cennych składników odżywczych i zaburzające działanie systemu trawiennego.

Przed gotowaniem ciecierzycę należy moczyć w wodzie przez około 8-10, dlatego musisz zawczasu zaplanować posiłek z tej rośliny, najlepiej wtedy zostawić ją w misce z wodą na całą noc. Jest gotowa, kidy możesz ją łatwo zgnieść palcami. Po namoczeniu nie tylko łatwiej będzie ją przydządzić, ale też proces ten pomoże usunąć niektóre oligosacharydy powodujące zaburzenia żołądkowo-jelitowe oraz szkodliwe substancje znajdujące się w surowych roślinach strączkowych. Gotowanie również powinno trwać nie mniej niż godzinę, do momentu, aż będzie bardzo miękka. Jeśli nie masz czasu na tę procedurę, najlepiej jest kupić ciecierzycę w zalewie, w słoiku lub w puszce.

 

zdrowa ciecierzyca

 

Co można zrobić z ciecierzycy

 

Ciecierzyca świetnie sprawdzi się w sałatkach, dodając im orzechowego posmaku. Możesz również samodzielnie zrobić domowy hummus, czyli wymieszać ciecierzycę z oliwą z oliwek, czosnkiem, sokiem z cytryny i pastą tahini – to świetny pomysł na pastę kanapkową lub dip. Wspaniały smak mają również zupy-kremy z wykorzystaniem ciecierzycy. Jest ona również absolutnie doskonałym materiałem na wege-burgera, falafel z ciecierzycy to miód w gębie (przepis znajdziesz TUTAJ), a rozgnieciona i wymieszana z przyprawami takimi, jak kmin rzymski, kolendra czy czosnek świetnie zastąpi mięso w sosach indyjskich.