Całkiem niedawno moja córka stwierdziła, że potrawy, desery i przekąski wegańskie są o wiele ciekawsze i bardziej pomysłowe niż te „tradycyjne”. Jeśli się zastanowić, to szczera prawda! Trzeba wielkiej pomysłowości, żeby zrobić ser z orzechów czy smalec z białej fasoli (spróbujcie – jest niesamowity). Albo… deser ‘mleczny’ z kaszy jaglanej 🙂
Tak, mowa o deserku typu Monte. Przygotowanie trwa praktycznie tyle, ile ugotowanie kaszy plus kilka minut na miksowanie i wyłożenie do pucharków. Palce lizać!
To zaczynamy!
Przepis na deser wegański typu Monte
Składniki dla 4 osób:
- 100 g kaszy jaglanej
- 150 g masła orzechowego (kupcie dobre, które w składzie ma wyłącznie orzechy – unikamy oleju palmowego!)
- 350 ml mleka roślinnego (sojowe, ryżowe – ja łączę sojowe z kokosowym)
- 1 łyżka syropu klonowego/syropu z agawy
- 2 łyżki kakao lub karobu
- Garść orzechów włoskich
Sposób wykonania:
Kaszę wysypujemy z woreczka na patelnię i prażymy przez kilka minut. Następnie przesypujemy ją do garnka i zalewamy wrzątkiem (niecałe półtorej szklanki) i gotujemy z odrobiną soli ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Pilnujemy, aby kasza nie przywarła do dna, ale wchłonęła całą wodę. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Do pojemnika blendera wlewamy mleko, dodajemy masło orzechowe i syrop. Osobno siekamy orzechy na małe kawałki.
KURSY ONLINE:
Proste Życie
Porządek w głowie, życiu i domu
Sprawdź!
Kiedy kasza jest gotowa, dodajemy ją do pojemnika z mlekiem i masłem orzechowym i miksujemy, aż masa będzie całkowicie gładka. Połowę masy przekładamy do innego pojemnika i dodajemy kakao.
Czas na przełożenie masy do pucharków. Najlepiej wybrać przezroczyste, aby był również efekt wizualny. Najpierw wlewamy masę kakaową, następnie białą, a całość posypujemy orzechami.
Teraz wkładamy desery do lodówki na minimum trzy godziny. Od razu też jest dobre, ale po schłodzeniu… mmmm 😊
Smacznego!
No i polecamy odkrywanie wegańskich wersji potraw i słodkości – z korzyścią dla zwierząt i własnego zdrowia!