Jeśli masz okazję niedrogo kupić świeżą, nieprzerośniętą cukinię, proponujemy zrobić z niej pyszną marynatę. Poniżej przedstawiamy szybki przepis na smaczną cukinię w słodkiej zalewie octowej z curry.
Przepis na cukinię w zalewie octowej z curry
Składniki na zalewę (na około 8 dużych słoików):
7 szklanek wody
1½ szklanki octu
3 szklanki cukru
1½ łyżki soli
1-2 łyżki przyprawy curry
Plaster cebuli i liść selera na każdy słoik
Składniki (oprócz cebuli i liści selera) połączyć i zagotować.
8-10 cukinii dokładnie umyj i wraz ze skórką pokrój w paski. Jeśli nie jest to młoda cukinia i w środku jest już trochę gąbczasta, usuń tę część z każdego paska. Do przygotowanych słoików włóż krążek cebuli i liść selera oraz odpowiednią ilość cukinii, a następnie wypełnij je zalewą. Szczelnie zakręć słoiki.
W dużym garnku zagotuj wodę, na dnie garnka połóż ściereczkę, a następnie wkładaj słoiki do pasteryzacji. Woda powinna sięgać do 2/3 słoika. Gotuj około 3-4 minuty, następnie wyciągaj i układaj nakrętką do dołu na ręczniku.