Dania na grilla

Trudno wyobrazić sobie wakacyjne wieczory bez GRILLA…:) Chyba nie ma osoby, która nie lubi zapachu grillowanych pyszności. Nie mówiąc już o ich wyjątkowym smaku! Istnieje błędne przekonanie, że domowy grill musi być niezdrowy. Kojarzy się raczej z kiełbaskami i ociekającym tłuszczem mięsem. Nic bardziej mylnego! 

Odpowiednio przyrządzone potrawy z grilla są wyjątkowo zdrowe i niskokaloryczne. Przysmaki z rusztu przyrządzamy z użyciem niewielkiej ilości tłuszczu lub zupełnie bez niego! Dodatkowo, podczas grillowania cały zbędny tłuszcz wykapuje z potrawy! Co więcej, większość witamin zostaje na swoim miejscu! Życzę Ci wspaniałej uczty:)

Dania na grilla – przepisy

Dietetyczny łosoś z grilla ze świeżym rozmarynem – 2 porcje

  • dwa kawałki fileta z łososia (razem 200g)
  • dwie gałązki rozmarynu, sól, świeżo mielony biały pieprz
  • sok z cytryny
  • 2 ziemniaki 200 g
  • mieszanka sałat
  • ocet balsamiczny

 

Łososia skrop sokiem z cytryny, posyp przyprawami i listkami rozmarynu i włóż do lodówki na 1 godzinę. Smaż na grillu po 15 minut z każdej strony (możesz użyć piekarnika lub patelni grillowej). Zjedz z ziemniakiem z grilla lub ugotowanym w mundurku i sałatą skropiona octem balsamicznym.

 

Warzywa grillowane w marynacie – jedna porcja

Warzywa z grilla w marynacie to świetny sposób na naprawdę zdrowe i niskokaloryczne danie z grilla. Jedna porcja warzyw to tylko 80 kcal, a zapewniam Cię, że najesz się nimi do syta:) Warzywa to niezbędny element diety niskokalorycznej. Są tak bardzo zdrowe i cieszą tym, jak mało maja kalorii. Proponuję Wam przyrządzenie ich na grillu.

  • 1 mała cukinia lub bakłażan 300 g
  • 1 mała papryka 150 g
  • 4 pomidorki koktailowe 100 g
  • Łyżeczka oliwy 5 g
  • Sok z połowy cytryny
  • Ząbek czosnku
  • Garść świeżych ziół – tymianku, bazylii, rozmarynu (zioła można zastąpić suszonymi)
  • Sól, pieprz

 

Przygotuj marynatę z ziół, czosnku, oliwy, soku z cytryny, soli pieprzu i wody. Marynata powinna być na tyle gęsta, aby nie spłynęła całkowicie z warzyw. Cukinię pokrój w plastry, paprykę przekrój wzdłuż na paski, posmaruj warzywa marynatą i odstaw na godzinę. Piecz na grillu na tacce, najlepiej pod przykryciem.

W ten sposób możesz przygotować również inne warzywa np. brokuły, kalafior, a także pieczarki.

 

Ziemniaczki prowansalskie z grilla 4 porcje

Ziemniaczki prowansalskie z grilla – pyszny i zdrowy sposób na przyrządzenie ziemniaków. Odpowiednio przyrządzone ziemniaki (bez tłustych sosów) świetnie nadają się dla osób będących na diecie. Proponuję aromatyczne ziemniaczki z grilla z ziołami prowansalskimi:)

  • 4 duże ziemniaki młode 400g
  • Łyżeczka oliwy 5g
  • Łyżka ziół prowansalskich
  • Łyżka mielonego kminku
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Sól, pieprz

 

Ziemniaki umyj i ugotuj. Jeśli są młode, nie obieraj ich. Ugotuj bez dodawania soli. Ugotowane ziemniaki pokrój w plastry grubości jednego centymetra. Połóż na tacce do grillowania, skrop oliwą i posyp przyprawami. Piecz na tacce, a kiedy się zarumienią, obróć na drugą stronę. Na koniec posól i dopraw pieprzem.

 

Dietetyczne szaszłyki rybne – 2 porcje po 300 kcal lub 3 po 200 kcal

Składniki:

  • Cukinia 300 g
  • Papryka 200 g
  • Czerwona cebula100 g
  • 2 filety z mintaja, dorsza lub morszczuka (200g)
  • Pół pomarańczy 100 g
  • 12 pomidorków koktajlowych 240 g
  • 10 g oliwy
  • Sok z połowy cytryny
  • Oregano, świeży rozmaryn, tymianek, sól, pieprz
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego 60 g

 

Przygotowanie:

Rybę pokrój na kawałki (jeżeli była mrożona to dobrze odsącz ją z wody) dopraw lekko solą i pieprzem, polej sokiem z cytryny i obłóż świeżym rozmarynem. Włóż do lodówki na min. pół godziny. Cukinię pokrój na grube plastry i zblanszuj – zanurz na krótko we wrzątku, paprykę pokrój w kostkę. Pomarańczę oraz cebulę podziel na cząstki. Każdego pomidorka podziel na pół. Nadziewaj na szpikulce kawałki ryby na przemian z cukinią, pomarańczą i cebula. Posyp przyprawami oraz polej odrobiną oliwy. Piecz na grillu po 10 minut z każdej strony. Przed podaniem skrop sokiem z cytryny. Zjedz z chlebem podpieczonym na grillu.

Smacznego :)

 

PS Może wam się jeszcze przyda: 

Zdrowa przyprawa – przepis

  • 100 g suchej włoszczyzny
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 3 łyżeczki lubczyku ogrodowego
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 2 łyżeczki cukru (ja użyłam brązowego)
  • 1 łyżeczka słodkiej sproszkowanej papryki

 

Przygotowanie:

Suszone warzywa zmiksuj blenderem lub utrzyj w moździerzu. Dodaj przyprawy i wymieszaj. Gotowe:) Przyprawę możesz używać zamiast kostki rosołowej.