Bakłażan (inaczej oberżyna) to doskonałe źródło błonnika, potasu, wapnia i magnezu.  Bakłażan wspomaga trawienie, pomaga obniżyć poziom cholesterolu, a w jego fioletowej skórce znajdują się antocyjany, które mają działanie antyoksydacyjne.

Bakłażan po koreańsku

Tym razem proponujemy przepis na bakłażana w stylu koreańskim. Tak przygotowany może stanowić świetną przystawkę lub może być podany w miejsce sałatki. W tym przepisie bakłażana przygotowujemy na parze – w specjalnym garnku lub w parowarze.

Przepis na bakłażana z sosem sojowym

Składniki:

2 bakłażany

2 łyżki oleju sezamowego

Zielona cebulka – posiekana

2 łyżki sosu sojowego

2 ząbki czosnku – przeciśnięte

1 łyżeczka ostrej papryki (np. chili)

2 łyżeczki sezamu

 

Przygotuj sos

W misce przygotuj sos – połącz olej sezamowy z cebulką, sosem sojowym, czosnkiem i chili.

 

Sos do potrawy z bakłażana

 

Przygotuj bakłażana

Pokrój bakłażana wzdłuż na około półtoracentymetrowe plastry, te plastry potnij na średniej wielkości prostokąty, nie mniejsze niż 3cmx5cm. Gotuj je na parze przez około 10 minut. Następnie, kiedy trochę ostygną rozerwij je wzdłuż palcami lub przy pomocy widelca na 3-4 paseczki. Bakłażana dodaj do miski z sosem, dobrze wymieszaj i posyp nasionami sezamu. Najlepiej smakuje z ryżem!

 

Pomysł na bakłażana

 

PRZECZYTAJ TEŻ:
Dania na grillaDietetyczne dania na grilla – co upiec na ruszcie?
Aneta Strelau