Comosa - quinoa

Quinoa, inaczej komosa ryżowa, uważana jest za jeden z najzdrowszych produktów spożywczych. Roślina ta nie zawiera glutenu, mogą więc ją spożywać osoby cierpiące na celiakię. 

Komosa ryżowa należy do grupy pseudozbóż (czyli roślin wytwarzających skrobię, ale nie zaliczanych do zbóż), wyglądem przypomina ziarno prosa. 

W przeciwieństwie do zbóż zawiera ona wysokie ilości białka o bardzo korzystnym składzie aminokwasów oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Co więcej, stanowi źródło witamin i minerałów, w tym m.in. witamin E, witamin z grupy B, wapnia, magnezu, żelaza, cynku oraz potasu.

Roślina ta nie zawiera glutenu, więc mogą ją spożywać osoby cierpiące na celiakię. 

 

Wejdź na drogę prostego życia – już teraz!

 

Quinoa (komosa ryżowa) ma szerokie zastosowania kulinarne, stanowi doskonałą podstawę dań zarówno słodkich, jak i słonych.

Komosa ryżowa – pomysł na pyszne danie

Przepis na papryki z quinoa i warzywami:

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana,
  • 2 łodygi selera naciowego, drobno posiekane,
  • 1 łyżka mielonego kminku,
  • 2 ząbki czosnku, posiekane,
  • 1 puszka pokrojonych w kostkę pomidorów,
  • 1 szklanka czerwonej fasoli,
  • 3/4 szklanki quinoa (komosy ryżowej), ugotowanej,
  • 1 szklanka startej marchwi,
  • 4 czerwone papryki, wydrążone.

Przygotowanie:
Olej rozgrzać w rondlu na średnim ogniu. Dodać cebulę, seler i dusić do miękkości. Wrzucić kminek i czosnek, a po 2 minutach pomidory, dusić 10 minut. Następnie dodać ugotowaną komosę, marchewkę i fasolę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Każdą połówkę papryki wypełnić mieszanką quinoa i umieścić w naczyniu do pieczenia. Przykryć folią i piec ok. 40 minut w temp. 180° C. 

Smacznego:)