Wspaniała, bardzo sycąca potrawa. Idealna na lunch lub wczesną kolację.
Interesujące połączenie słodkiej dyni i ostrego sera.
SKŁADNIKI
na ciasto:
- 125 g mąki pszennej
- 75 g schłodzonego masła
- zimna woda
- sól
na farsz:
- 250 g nieobranej dyni
- 1 łyżka oliwy
- 250 ml śmietany 36 proc.
- 175 g sera pleśniowego
- 3 jajka
- sól
- pieprz
WYKONANIE:
Kawałek dyni ze skórką posmaruj oliwą, połóż na blaszkę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na około 30 minut – poczekaj aż miąższ dyni będzie bardzo miękki. Wyjmij i ostudź. Gdy będzie chłodniejsza wydrąż miąższ do miseczki.
Do miski z mąką dodaj szczyptę soli i kawałki schłodzonego masła. Wygniataj ciasto ręką stopniowo dodając zimną wodę. Zagniecione ciasto powinno być miękkie i elastyczne. W razie potrzeby dodak więcej mąki lub wody.
Ciasto rozwałkuj i włóż do okrągłej formy do tart o średnicy około 22 cm. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 10-15 minut.
Miąższ dyni rozgnieć widelcem i wymieszaj z połową śmietany, dopraw solą i pieprzem. Masę wyłóż na podpieczony spód tarty. Ser pleśniowy pokrój na plastry i rozłóż na dyniowej masie. Pozostałą śmietanę ubij z jajkami i wylej na ser.
Tartę wstaw do piekarnika. Piecz 30-40 minut, aż wierzch się zarumieni. Podawaj na ciepło.