Szałwia to naturalny lek, który zawiera witaminy A, C, witaminy z grupy B, minerały, takie jak wapń, magnez, potas, sód, cynk i żelazo. Do czego może być nam przydatna i jak ją stosować? 

Zioło to obfituje w lotne olejki i fitozwiązki, m.in.: kwas rozmarynowy, kamforę, taniny i flawonoidy. Dzięki takiemu bogactwu, znajduje zastosowanie m.in. w leczeniu bólu gardła, gorączki, problemów z oddychaniem, zapaleniu zatok, problemów skórnych, zaburzeń miesiączkowania, utraty pamięci i dolegliwości układu pokarmowego. Pomaga poprawić funkcje umysłowe i wzmocnić układ odpornościowy.

Szałwia leczy

Liście szałwii pomagają w leczeniu i zapobieganiu różnym chorobom, m.in.:

 

  • Zwalcza infekcje
    Zawarte w szałwii taniny pomagają w walce z zakażeniami; z tego powodu od dawna stosuje się je do leczenia krwawiących dziąseł, bólu gardła, zapalenia migdałków, kataru i gorączki.
    KURSY ONLINE:
    proste-zycieProste Życie
    Porządek w głowie, życiu i domu
    Sprawdź!

  • Poprawia funkcje umysłowe
    Szałwia ma właściwości usprawniające funkcje umysłowe i pamięć, pomaga też utrzymać czujność mózgu. Chińska szałwia stosowana jest w zwalczaniu skutków choroby Alzheimera, zawiera bowiem inhibitory acetylocholinesterazy, które – podnosząc poziom acetylocholiny – spowalniają rozwój choroby.
     
  • Leczy dolegliwości przewodu pokarmowego
    Zioło to jest stosowane w leczeniu kolki brzusznej, skurczów jelit, niestrawności oraz wzdęć, zapobiega powstawaniu gazów jelitowych. Spożywanie szałwii regularnie pobudza apetyt oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego.
     
  • Pozostawia zdrowe, lśniące włosy
    Szałwia to naturalny kosmetyk, który odżywia skórę głowy, poprawia krążenie krwi i przyspiesza porost włosów; bywa też stosowana w przeciwdziałaniu przedwczesnemu siwieniu i wypadaniu włosów. Mocny napar z szałwii przygotowany przez gotowanie liści szałwii może pomóc w leczeniu łupieżu.
     
  • Poprawia stan skóry
    Regularne stosowanie szałwii lub olejku z niej opóźnia starzenie się skóry, zapobiegając powstawaniu zmarszczek. Stosowanie olejku z szałwii do masowania skóry ma działanie odmładzające, pomaga zregenerować komórki skóry. Zioło to pomaga też leczyć wypryski, trądzik, łuszczycę, grzybicę i popękaną skórę. Nic dziwnego, że olejek z liścia szałwii jest dodawany do produktów pielęgnacyjnych, takich jak żele do mycia twarzy, ciała, dezodoranty i olejki do masażu. Posiada on również właściwości odstraszające owady.
     
  • Łagodzi objawy menstruacji i menopauzy
    Szałwia jest skutecznym wsparciem dla kobiet cierpiących z powodu problemów menstruacyjnych i przechodzących okres menopauzy. Dzięki obecnym w niej fitoestrogenom (związkom roślinnym, które działają jak hormony – estrogeny) pomaga regulować bolesne, obfite miesiączki, wpływa na nieprawidłowy przepływ krwi, a w okresie menopauzy łagodzi uderzenia gorąca i nocne poty. Jest również pomocna w zmniejszeniu wahania nastroju i bezsenności.

​Szałwia w kuchni

Szałwia jest używana również jako przyprawa, która nadaje potrawom słodki, ciepły i ziemisty smak. Dobrze współgra z ziołami, takimi jak tymianek, bazylia czy rozmaryn. Świetnie sprawdza się także jako marynata – pomaga zachować świeżość mięs, a także sprawia, że potrawa jest łatwiej strawna. Należy jednak używać szałwii w rozsądnych ilościach. Jeżeli przesadzimy, danie może mieć gorzki smak

Szałwia – dostępność i stosowanie

Zioło jest dostępne przez cały rok, możemy kupić świeże lub suszone liście w całości lub w proszku.Wybierając świeże liście, powinniśmy się upewnić, że są one wolne od ciemnych plam, a jeśli zdecydujemy się na zakup postaci suchej, lepiej kupić produkt ekologiczny. Smak świeżych liści jest jednak lepszy od tych suszonych.

Szałwia

Świeże liście szałwii należy owinąć luźno wilgotnym ręcznikiem i przechowywać w pojemniku. Mogą one leżeć w lodówce do 10 dni. Suszona szałwia może zachować świeżość i wyjątkowy smak przez sześć miesięcy, jeśli przechowywana jest w pojemniku próżniowym, w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu.

Kobietom ciężarnym lub karmiącym długotrwałe stosowanie szałwii może zaszkodzić. Na szałwię powinni również uważać pacjenci z nadciśnieniem.

 

Napar z szałwii:

  • Użyj schłodzoną herbatę z szałwii do przepłukania twarzy – ma wspaniałe działanie kojące (herbatę przygotowujemy przez gotowanie garści liści szałwii w szklance wody. Po moczeniu przez 10 minut należy odcedzić liście).
     
  • Schłodzonego naparu można również użyć do płukania jamy ustnej oraz gardła (po dodaniu miodu).
     
  • Picie herbaty z szałwii dwa razy dziennie przez miesiąc może złagodzić objawy reumatoidalnego zapalenia stawów.

 

*Artykuł nie stanowi  porady medycznej, lekarskiej czy farmaceutycznej. Czytelnik przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji co do leczenia, powinien skonsultować się (w zależności od potrzeb) z lekarzem lub farmaceutą.