Koktajle z surowych warzyw i owoców mają potężną moc leczniczą, odmładzają komórki całego ciała, a zatem pomagają na liczne problemy zdrowotne. Są one doskonałym sposobem na włączenie do diety warzyw i owoców, na wzbogacenie swojego menu o nowe smaki, ale przede wszystkim pozwalają dostarczyć organizmowi niezbędne mu składniki odżywcze oraz enzymy wspomagające trawienie.

Owoce i warzywa można dowolnie łączyć, tworząc koktajle, które nie tylko są przepyszne, ale też dzięki różnorodności dostępnych kolorów i smaków nie mogą się znudzić. Te wyśmienite napoje to dobry pomysł dla tych, którzy potrzebują bodźca do działania. Rozjaśnią one każdy dzień, dostarczając dodatkową porcję energii i wzmacniając odporność.

Koktajle/smoothie – przepisy

Zielone smoothie

• 1 szkl. młodego szpinaku
• 1 szkl. ogórka (pokrojonego w kostkę)
• ½ awokado
• 1 duże kiwi
• ½ szkl. naturalnego mleka sojowego
• ½ szkl. świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy lub mandarynki
• ¼ szkl. liści mięty

Dzięki bogactwu antyoksydantów tego typu smoothie wykazuje między innymi działanie ochronne dla wzroku. Ponadto ogórek, będący jednym z głównych składników koktajlu, dostarcza witamin B, C, beta-karotenu oraz minerałów – sodu, krzemu, manganu, siarki, potasu, wapnia, fosforu, chloru i magnezu. Ma też właściwości moczopędne, przez co zmniejsza zatrzymywanie płynów w organizmie, a ponadto działa przeciwzapalnie na układ moczowy, dziąsła i skórę. Duża ilość krzemu w tym warzywie to prawdziwe dobrodziejstwo dla włosów (zapobiega ich wypadaniu), paznokci i skóry. Enzymy w nim zawarte poprawiają trawienie białka, a wysoki poziom potasu pomaga obniżyć ciśnienie krwi.

Tropikalne smoothie

• 1 szkl. ananasa (pokrojonego w kostkę)
• ¾ szkl. marchewki (startej na tarce)
• ½ szkl. zimnej wody kokosowej
• ½ szkl. kostek lodu
• 2 łyżki suszonych płatków kokosowych
• 2 łyżeczki nektaru z agawy
• ½ łyżeczki kurkumy (opcjonalnie)

Owocom jagodowym przypisuje się działanie antynowotworowe, a to m.in. dzięki wysokiej zawartości substancji bioaktywnych, takich jak kwas elagowy czy antocyjany. Jagody oczyszczają krew i działają antyseptycznie; pomagają na anemię, biegunkę, stany zapalne jelit i problemy ze skórą. Z kolei maliny zmniejszają zaparcia i obniżają wysokie ciśnienie krwi, a także sprzyjają odchudzaniu.

Smoothie bogaty w witaminę C

• 1 szkl. jarmużu (posiekanego)
• 2 duże kiwi
• ½ szkl. soku pomarańczowego lub mandarynkowego
• 1 plaster selera korzeniowego
• ¼ szkl. kostek lodu

Porcja tego typu koktajlu pokrywa aż 186% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, m.in. dzięki temu, że jeden z jego składników to jarmuż, który stanowi ważne źródło witaminy C, kwasu foliowego, beta-karotenu, a także witaminy A, K, wapnia, potasu i jodu. Warzywo to wspiera walkę z problemami trawiennymi i jelitowymi, takimi jak infekcje jelit, pasożyty, owrzodzenie jelit oraz zapalenie okrężnicy, a ponadto doskonale tonizuje wątrobę, zmniejsza kamienie żółciowe i pomaga na choroby dróg żółciowych. Skutecznie też oczyszcza skórę i dlatego powinny po niego sięgać osoby z trądzikiem oraz infekcjami skórnymi.

Smacznego:)