Syrop z czarnego bzu przyda się w każdym domu – szczególnie w sezonie gryp i przeziębień.  Jak go zrobić radzi Ewa z Zielonego Zagonka. 

Czarny bez to wspaniała roślina wspomagająca układ odpornościowy, posiadająca właściwości wzmacniające, witaminujące oraz napotne. W medycynie ludowej od dawna stosowano syrop z czarnego bzu podczas gorączki, przeziębień, grypy czy przy anginie (płukanki). Ma delikatne działanie przeczyszczające, dlatego nie można przesadzać z jego ilością u dzieci ze skłonnością do biegunek. 
 
Uwaga – Podczas zbierania owoców czarnego bzu należy zachować ostrożność – niedojrzałe owoce są toksyczne, gdyż zawierają sambunigrynę, która podczas rozpadu tworzy cyjanowodór. Nie powinno Was to jednak zniechęcić, gdyż łatwe do odróżnienia dojrzałe owoce (ciemno czarne) tracą ten składnik i mogą być podawane nawet małym dzieciom.

Jak zrobić syrop z czarnego bzu?

Potrzebujesz:
– dojrzałe owoce czarnego bzu (odrzucamy zielone i czerwone, pozostawiając jedynie te ciemno czarne)
– cukier
 
Wykonanie:
Owoce bzu umyć, zmiksować lub rozgnieść z cukrem. Według Ireny Gumowskiej używamy 300g cukru na litr powstałego soku. Przelewamy do butelek, zamykamy i pasteryzujemy przez 10 minut. Podawać rozcieńczony z wodą.
PRZECZYTAJ TEŻ:
PrzeziębieniePrzeziębienie – jak je wykorzystać?
Marzena Kud

 
* Artykuł nie stanowi  porady medycznej, lekarskiej czy farmaceutycznej. Czytelnik przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji co do leczenia, powinien skonsultować się (w zależności od potrzeb) z lekarzem lub farmaceutą.