Superfood

Chcesz wzmocnić swój organizm, dostarczyć mu niezbędnej dawki substancji odżywczych i rozważasz zakup suplementu diety? Nie tędy droga. Wykorzystaj superfood – naturalne leki!

Natura stworzyła dla nas wyjątkową apteczkę, z której możemy czerpać do woli. Są w niej m.in. pestki i nasiona, które należą do pokarmów o największej zawartości składników odżywczych i stanowią naturalną receptę na świetną formę. Zapewniają nieprzebrane bogactwo witamin, składników mineralnych i fitozwiązków o właściwościach odżywczych i leczniczych.

Superfood na codzień

Zobacz, dlaczego warto uwzględnić superfood w codziennym menu, i twórz swoje „lekarstwa” w zaciszu własnej kuchni.

 

• Pestki dyni 
Pestki dyni to skarbnica substancji odżywczych. Dostarczają witamin z grupy B, witaminę K, żelazo, magnez, mangan. Zawarty w nich cynk to prawdziwy przyjaciel kobiecej urody i męskiej płodności. Jest w nich także beta-sitosterol – fitozwiązek, który hamuje przekształcanie testosteronu w dihydrotestosteron – dzięki czemu zapobiegają dolegliwościom prostaty. Co więcej, beta-sitosterol zapobiega wchłanianiu cholesterolu we krwi i korzystnie wpływa na pracę serca. Z kolei obecne w pestkach dyni kukurbityny działają przeciwpasożytniczo i wspomagają leczenie przerostu Candidy w jelitach, a tryptofan pomaga osiągnąć spokój i wyciszenie oraz dobre samopoczucie.

 

Proste życie warsztaty

Wejdź na drogę prostego życia – już teraz!

 

• Siemię lniane
Jest bardzo dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które są niezbędne dla prawidłowej pracy mózgu oraz pomagają redukować poziom trójglicerydów i stan zapalny w organizmie, dzięki czemu stanowi świetny zamiennik tłustych ryb w diecie wegańskiej. Siemię lniane zawiera również należące do grupy fitoestrogenów lignany – mogą one hamować nadmierną aktywność estrogenów, przez co chronią przed rozwojem nowotworów hormonozależnych, takich jak rak piersi. Len to również nieoceniony elementy diety dla osób zmagających się z wrzodami żołądka, gdyż doskonale osłania ścianki układu pokarmowego, chroniąc je przed kwasem solnym. Pomaga także cierpiącym na zaparcia, ponieważ pobudza ruchy perystaltyczne i przyśpiesza pasaż jelitowy.

• Pestki słonecznika
Żadne jadalne pestki czy nasiona nie mają tak dużo witaminy E co nasiona słonecznika. Witamina ta, zwana witaminą młodości, chroni nasze komórki przed wolnymi rodnikami, opóźnia procesy starzenia się, wspomaga męską płodność oraz wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Słonecznik zawiera również witaminy z grupy B, magnez, wapń, fosfor i cynk. Dzięki wysokiej zawartości selenu chroni serce i układ krążenia przed zmianami chorobowymi oraz wzmacnia sprawność układu odpornościowego. Szeroko dostępne pestki słonecznika to zdrowa alternatywa dla chipsów czy paluszków.

• Sezam 
Stanowi istotny składnik zdrowej i dobrze zbilansowanej diety. Znajdziemy w nim szczególnie duże ilości witamin z grupy B odpowiedzialnych za prawidłową pracę układu nerwowego i sercowo-naczyniowego, zawiera także magnez, żelazo, fosfor, cynk, mangan i potas. Obecne w nim związki sezamina i sezamolina, należące do grupy lignanów, pomagają obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu oraz wspomagają profilaktykę przeciwnowotworową. Sezam najlepiej spożywać w postaci oleju, tahini (pasta sezamowa) lub masła, ponieważ całe ziarna nie są łatwo przyswajalne przez organizm.

• Mak 
Spożywany najczęściej w okresie świątecznym, za rzadko uwzględniany jest w naszej diecie. Mak zawiera cenne substancje odżywcze, takie jak witamina E, witaminy z grupy B, żelazo, magnez, fosfor, cynk, potas, mangan, selen. Na tle innych nasion i pestek wyróżnia się wysoką zawartością wapnia. Jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu kostnego oraz układu krwionośnego, a obecny w nim błonnik ułatwia ruch pokarmu w jelitach, zapewnia prawidłową perystaltykę i daje uczucie sytości.

Smaczne, zdrowe, naturalne

Pestki i nasiona smakują świetnie pod każdą postacią: na surowo, uprażone, w formie pasty czy jako dodatek do śniadaniowego musli, rozgrzewających zup, owocowych koktajli czy tradycyjnych wypieków. Najlepiej jednak spożywać je na surowo, gdyż obróbka termiczna niszczy zawarte w nich cenne tłuszcze.

 

* Artykuł nie stanowi  porady medycznej, lekarskiej czy farmaceutycznej. Czytelnik przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji co do leczenia, powinien skonsultować się (w zależności od potrzeb) z lekarzem lub farmaceutą.