Paluszki

Lubicie być kreatywni, zaskakiwać innych? Podając takie przekąski na stół na pewno wzbudzicie kontrowersje! Nie bójcie się! To nie gryzie – to zostało odgryzione!

Dziś przedstawiamy wam 2 ciekawe pomysły na jedyne w swoim rodzaju – paluszki! Przepisy przydatne szczególnie dla miłośników mocnych wrażeń:) Można je podawać na imprezach "z poczuciem humoru" lub ich wykonanie traktować jako zabawę z dziećmi.

 

 

Palce lizać

Składniki:
- parówki
- ketchup lub konfitura z żurawin
- tortilla (meksykański placek) lub kawałek naleśnika
 
Wykonanie:
Tortillę odrobinę zwilżyć, aby była bardziej elastyczna. Parówkę pokroić na kawałki i owinąć tortillą jak bandażem. "Paznokieć" pomalować ketchupem – i paskudztwo gotowe!
 
 

Nie obgryzaj paznokci

Paluszki

Składniki:
– 50 migdałów (najlepiej bez skórki)
– czerwony barwnik spożywczy
– 3 jajka
– cukier waniliowy
– 1 szklanka cukru
– szczypta soli
– 3 szklanki mąki
– całe masło lub margaryna

 
Wykonanie:
Pomaluj pędzelkiem migdały barwnikiem spożywczym z jednej strony
Rozbij jajko, oddziel białko od żółtka, zachowaj białko na później, a żółtko wlej do wysokiej miski lub garnka
Dodaj 2 kolejne jajka (białka i żółtka), dodaj cukier waniliowe  i cukier 
Utrzyj mikserem na gładką masę
Dodaj masło i mąkę i dalej ucieraj
A teraz najmniej przyjemna część pracy: ugnieć ciasto rękami
Gdy będzie zagniecione i elastyczne, włóż je na pół godziny do lodówki
W tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni
Uformuj z ciasta paluszki
Wciskaj w każdy paluszek pazurek – uwaga! Musi być dobrze, głęboko przyklejony do ciasta, bo inaczej wypadnie w czasie pieczenia!
Ułóż paluszki na posmarowanej tłuszczem blasze, posmaruj je białkiem z jajka i włóż do piekarnika na ok. 15 min
 

Żródło – MiastoDzieci.pl